Etelä-Suomen aluehallintovirastoon tullut tänä vuonna 150 ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta

Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on käynnissä viraston toimialueen kaikkien sairaanhoitopiirien päivystystoimintaa koskevia valvonta-asioita.

Kuvateksti
Terveydenhuollossa on yleisesti pulaa erityisesti kokeneesta hoitohenkilökunnasta.
Kuva: Riikka Huttunen

Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyssä on viivettä. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon osastopaikoista on pulaa. Näihin ongelmiin liittyen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon on tullut päivystystä koskevia ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta kuluvan vuoden aikana yli 150.

”Päivystysten ongelmat juontuvat koko sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän haasteista. Vanhukset joutuvat odottamaan ympärivuorokautisen hoivan paikkoja pitkään, ja kotihoidossa on haasteita. Tämä ruuhkauttaa päivystyksiä, kun potilaita ei saada päivystyksestä jatkohoitoon. Taustalla on hoitoalan henkilöstöpula, mihin pelkällä valvontaviranomaisen keinovalikoimalla on rajalliset mahdollisuudet puuttua”, toteaa sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Etelä-Suomen avin alueella on parhaillaan käynnissä viraston toimialueen kaikkien sairaanhoitopiirien päivystystoimintaa koskevia valvontatoimia. Potilasturvallisuusilmoituksiin ja aikaisempaan valvontatietoon perustuen virasto on elokuussa 2022 ottanut selvitettäväksi alueensa kaikkien viiden sairaanhoitopiirin päivystysten organisaation tai palvelujärjestelmän toiminnan ja käytännöt sekä henkilöstön mitoituksen ja rakenteen tarkastelun.

Aluehallintovirasto pyrkii valvonnalla myös ohjaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita ratkaisujen löytämiseen niin, että palvelujen järjestäminen on lain mukaista. Potilasturvallisuuden varmistaminen on terveydenhuollon palvelujen järjestämisessä ensisijalla.

Valvonta jatkuu hyvinvointialueiden käynnistäessä toimintansa vuoden 2023 alussa. Aluehallintovirasto ei tiedota tarkemmin vireillä olevista asioista. Nyt vireillä olevassa valvontakokonaisuudessa ratkaisuja arvioidaan tehtävän vuoden 2023 aikana.