Entisen työntekijän epäillään rikkoneen salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Entistä työntekijää epäillään kahdesta erillisestä tapauksesta. Rikkomukset liittyvät asiakas- ja potilastietojen luvattomaan katsomiseen sekä salassa pidettävien tietojen kertomiseen sivullisille.

Kuvateksti
Poliisi tutkii tapausta.
Kuva: Jaakko Martikainen

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan epäilevänsä entisen työntekijä rikkoneen salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta. Epäily salassapitovelvollisuuden rikkomisesta liittyy salassa pidettävien asiakastietojen kertomiseen sivullisille. Tiedot ovat koskeneet asiakkaita, joihin hänellä on ollut asiakassuhde.

Lisäksi hänen epäillään katselleen oikeudettomasti 13 asiakkaan tietoja asiakas- ja potilastietojärjestelmästä.

Hyvinvointialue on ollut yhteydessä kaikkiin asiakkaisiin, joita epäilty salassapito- ja vaitiolovelvollisuuden rikkominen koskee. Se ilmoittaa myös ottavansa mahdollisimman pian henkilökohtaisesti yhteyttä kaikkiin niihin asiakkaisiin, joita epäilty asiakas- ja potilastietojen oikeudeton käsittely koskettaa. Potilaiden tai asiakkaiden ei tarvitse olla yhteydessä hyvinvointialueeseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille ja ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle.

Sote-henkilöstö saa käsitellä asiakas- ja potilastietoja vain siinä määrin, kuin se on välttämätöntä oman työtehtävän ja asiakkaan tai potilaan palvelun ja hoidon kannalta. Sen vuoksi työantajat ohjeistavat ja kouluttavat henkilöstöä henkilötietojen käsittelyyn.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue kertoo, että asian käsittely on siirtynyt poliisille eikä tiedota asiasta enempää.

Lue lisää

Husissa kolme työntekijää jäänyt kiinni potilastietojen luvattomasta katselusta

Sote-ammattilaisen vaitiolovelvollisuus on tiukka

Omainen on hädissään, mutta hoitaja joutuu vaikenemaan