– Harjoittelupaikoista varsinkin pääkaupunkiseudulla on kova kilpailu. Meidän opiskelijoidemme on ollut vaikea löytää paikkoja akuuttipuolelle, ensihoitoon pääsee paremmin. Monet lähtevät harjoitteluun muualle. Eräs opiskelijamme lähti Utsjoelle. Hän on tosin sieltä kotoisin, Tikkanen kertoo.
Viime vuoden loppuun mennessä kokeilusta oli valmistunut 53 perustason ensihoitajaa. Tavoitteena on, että kokeilun aikana valmistuu 376 opiskelijaa.
– Tällä tutkinnolla voi työllistyä monipuolisesti akuuttihoitoon, ambulanssiin, kotihoitoon, terveyskeskuksiin, sairaaloihin. Peruskipsaamisen osaamista työnantajat arvostavat paljon. Opinnälkä kasvaa ja jotkut jatkavat opintoja ensihoitaja amk:ksi tai pelastajaksi, Tikkanen kertoo.
Opintokokonaisuuden sisältöä hiotaan vielä ja koulutusta tehdään tunnetuksi työpaikoilla. Marika Tikkanen on ollut kirjoittamassa nyt uusiutuvia tutkinnon perusteita Opetushallituksen työryhmässä.
– Haasteena on muun muassa miettiä sitä, miten opiskelijoiden osaaminen vastaa koko maan tarpeisiin. Helsingissä kaikki terveydenhoitopalvelut ovat lähellä. Perustason ensihoitajan pitää silti osata tehdä päätöksiä, koska sairaalaan voi olla pitkä matka. Konsultoimme koko ajan työelämän edustajia, että opetuksen sisältö on ajan tasalla.
Hakijoita kokeiluun on ollut runsaasti. Tikkanen on tyytyväinen, että lähitunteihin on varaa ja uudenlaisia oppimisen keinoja, kuten simulaatioita ja virtuaaliympäristöjä, hyödynnetään opetuksessa.
Kokeilussa on mukana viisi oppilaitosta.
– Tehy ja Suomen Ensihoitoalan liitto ajoivat tätä koulutuskokeilua pitkään toiselle asteelle. Hienoa, että kokemukset ovat näin hyviä, sanoo tutkimuspäällikkö Juha Kurtti Tehystä.