Ensihoitoalan suosio kasvanut huimasti − ”Televisiossa pyörii Pelastajaa ja Sykettä, mutta ei työ pelkkää glamouria ole”

Ensihoitajan tutkinto houkuttelee terveys- ja hyvinvointialan amk-tutkinnoista selvästi eniten. Sen sijaan sairaanhoitajan koulutuksen vetovoima on jopa dramaattisen pienissä lukemissa.

Kuvateksti
Yhtä ensihoitajan opiskelupaikkaa haki keskimäärin yhdeksän hakijaa, joille ensihoitajan ammatti oli ykköstoive. Kuva: Annika Rauhala

Tänä vuonna ensihoitajaksi pääsi opiskelemaan 426 onnekasta. Koulutukseen ei ole helppo päästä: yhtä aloituspaikkaa kohti oli keskimäärin yli yhdeksän hakijaa, joille ensihoitajan ammatti oli ykköstoive.

− Ensihoitajat ovat paljon esillä. Televisiossa pyörii monia 112-sarjoja, on Pelastajaa ja Sykettä. Ammatti on mediaseksikäs, miettii Suomen Ensihoitoalan Liiton (Sehl) puheenjohtaja Juha Hyötyläinen syitä suosioon.

Hyötyläinen työskentelee Keski-Suomen pelastuslaitoksella sekä kouluttajana että kentällä ensihoitajana.

− Työ ei toki ole pelkkää elvytystä ja pillit päällä ajoa hienossa työasussa. Asu ei aina pysy niin puhtaana. Näemme paljon sosiaalista hätää ja päihteiden käyttöä.

Ensisijaisesti ensihoitajaksi opiskelemaan hakevien määrä on noussut neljän viimeksi kuluneen vuoden aikana 31 prosenttia.

− Tietysti suosittelen lämpimästi hakemaan ensihoitajaksi. Tämä on monipuolinen ja haastava ammatti, jossa kohtaa ihmisiä vauvasta vaariin. Ensihoito on kehittynyt hurjasti vuosien saatossa ja vaatimustaso on kasvanut. Toivottavasti kaikille valmistuneille riittää töitä. Tosin töihin voi sijoittua sairaalan sisällekin eikä vain ambulanssiin. 

Sen sijaan sairaanhoitajan tutkinnon vetovoima on jopa dramaattisen pienissä lukemissa. Ensisijaisesti sairaanhoitajaksi hakeneiden määrä on laskenut viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana neljänneksellä. Kaikkiaan sairaanhoitajaksi haluavien määrä on lievässä laskussa.

− Koronakeväänä sairaanhoitajien rankat työolot ja jopa työn vaarallisuus ovat olleet paljon esillä. Toisaalta laskeva trendi on alkanut jo aiemmin. Aloituspaikkoja on lisätty, ikäluokat ovat pieniä, monenlaista koulutusta on tarjolla, kaikki tämä vaikuttaa. Taustalla on monia tekijöitä, arvioi tutkimuspäällikkö Juha Kurtti Tehystä.

Keväällä hakujärjestelmä muuttui niin, että ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haetaan samaan aikaan, samalla lomakkeella, mikä voi näkyä vetovoimassa. Korkeakoulujen yhteishakuja on vuoden aikana yleensä kaksi, keväällä ja syksyllä. Hakija saa laittaa lomakkeeseen kuusi hakutoivettaan.

Aloituspaikkoja sairaanhoitajan koulutukseen on terveys- ja hyvinvointialalla eniten. Tänä vuonna niitä oli 600 enemmän kuin edellisvuonna. Kaikkiaan aloituspaikkoja on 5 055. Kiinnostava yksityiskohta hakijatilastoissa on, että sosionomiksi opiskelemaan haluavia oli nyt enemmän kuin sairaanhoitajiksi hakijoita, vaikka aloituspaikkoja sosionomiksi on vähemmän.

Oppilaitoksista ylivoimaisesti houkuttelevin on Turun ammattikorkeakoulu. Koulujen välillä erot olivat suuria. Haluttuja olivat isojen kaupunkien oppilaitokset: Tampere, Oulu, Metropolia, Laurea ja Jyväskylä.

Lähde: Opetushallinnon tilastopalvelu https://vipunen.fi.

Ammattien vetovoima 2020

Vetovoimaluku = kuinka monta ensisijaista hakijaa on yhtä aloituspaikkaa kohti

  • Ensihoitaja 9,37
  • Kätilö 5,22
  • Fysioterapeutti 5,00
  • Suuhygienisti 5,00
  • Sosionomi 4,18
  • Terveydenhoitaja 3,53
  • Röntgenhoitaja 3,41
  • Bioanalyytikko 2,94
  • Sairaanhoitaja 1,80

Lue lisää:

Kaikkeen ei ensihoitajakaan totu: "Jotkut osoitteet jäävät mieleen"

Sairaanhoitaja, ensihoitaja ja lastenhoitaja mittasivat liikkumisensa - tässä tulokset

Vauva syntyi matkalla, ensihoitaja sai kutsun kastajaisiin