Avi puuttui Attendon hoivakodin ongelmiin – Tehyn neuvottelupäällikkö: "Hoivayritysten omavalvonta ei toimi"

Attendon hoivakodissa Saarijärvellä on vakavia puutteita henkilöstön rakenteessa, kielitaidossa ja johtamisessa.

Kuvateksti
Asiakasturvallisuus Attendon hoivakodissa on avin mukaan vakavasti vaarantunut.
Kuva: Pia Hietamies

Henkilöstön kielitaito Attendon Herajärven hoivakodissa Saarijärvellä on puutteellinen, toteaa aluehallintovirasto. Kielitaidon lisäksi vakavia puutteita on henkilöstörakenteessa ja johtamisessa.

Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri pitää hoivakodin tilannetta oireena laajemmasta rakenteellisesta ongelmasta, joka ei poistu pelkällä viranomaisvalvonnalla. Hän muistuttaa, että kyseessä on verovaroin toteutettava peruspalvelu. 

"Rakenteellinen ongelma johtaa väistämättä väärinkäytöksiin. Palvelua on henkilöstövaltaisella alalla vaikea saada tuottamaan voittoa muuten kuin kikkailemalla henkilöstömitoituksilla."

Henkilöstön riittävästä kielitaidosta vastaa Okkerin mukaan yksiselitteisesti työnantaja, sillä laki säätää "riittävästä suullisesta ja kirjallisesta kielitaidosta". Riittävän kielitaidon mittari on hänen mukaansa se, että asiakas- ja potilasturvallisuus ei vaarannu.

"Jälleen kerran on menty siitä, mistä aita on matalin. Tapaus osoittaa, että yksityisten hoivayritysten omavalvonta ei toimi."

Vastuuta kielitaidosta ei voi Okkerin mielestä vierittää rekrytointiyritykselle, joka tässä tapauksessa on Attendon oma tytäryhtiö Silkkitie oy. 

Okkeri korostaa, että Tehy suhtautuu myönteisesti kansainväliseen rekrytointiin, josta sillä on myös omat eettiset ohjeet. Tulijoilla tulee olla samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kantaväestöllä.  

"Rekrytoinnit eivät saa johtaa kaksiin työmarkkinoihin ja tulijoiden hyväksikäyttöön."

Keski-Suomen hyvinvointialue toteutti valvontakäynnin Herajärven hoivakotiin toukokuussa. Käynnistä ei ilmoitettu ennalta.

Avi aloitti havaintojen johdosta valvonnan ja kävi hyvinvointialueen kanssa paikalla kesäkuun 18. päivä. 

Asiakasturvallisuus on avin mukaan vakavasti vaarantunut, koska hoitokodissa työskentelee liian vähän sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Työvuoroissa ei ole ollut riittävää määrää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Työntekijöistä huomattava määrä oli kansainvälisiä opiskelijoita sijaisina ja oppisopimussuhteessa. 

Työntekijöiden kielitaito ei pääosin riittänyt työtehtäviin. Omavalvontaa ei ollut toteutettu asianmukaisesti, eikä henkilöstön huolia yksikön henkilöstörakenteen puutteista ollut käsitelty riittävästi.

Avi kehotti Attendoa muuttamaan työvuorosuunnittelua asianmukaiseksi. Avi antoi myös huomautuksen puutteellisesta omavalvonnasta ja siitä, että Attendon selvitykset eivät pitäneet paikkaansa.

Avi on määrännyt Attendo Hoivakoti Misteli Oy:n huolehtimaan viipymättä siitä, että yksikön toiminta vastaa laadultaan sekä sisällöltään asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia. 

Yksikössä tulee olla vähintään vanhuspalvelulain edellyttämä henkilöstö, yksikön johtamisesta tulee varmistua ja palvelun tulee olla laadukasta. 

Määräys koskee myös työaikojen asianmukaista kohdentamista, kirjaamista sekä henkilöstön riittävää kielitaitoa.

Attendon saatettava hoivakodin toiminta asianmukaiseksi 1.9.2024 mennessä 350 000 euron uhkasakon nojalla.

Tehy on saanut moitteita siitä, että se on nostanut esiin hoiva-alan ongelmia. 

"Ongelmat eivät ratkea sillä, että niistä vaietaan. Väärinkäytökset pilaavat hienon alan maineen. Maine on palautettavissa sillä, että sote-alan palkat ja työolot laitetaan kuntoon", Okkeri sanoo.