Ansiopäivärahan ehdot tiukkenevat syksyllä

Jatkossa ansiopäivärahan saamisen ehdot tiukkenevat. Vaatimus työttömyyskassan jäsenyysajasta tuplaantuu puolesta vuodesta koko vuodeksi. Vastaisuudessa tarkastelussa on kertynyt palkka, kun tähän asti tarkastelussa ovat olleet työtunnit.

Kuvateksti
Ansiopäivärahan saamisen ehtoihin tulee kaksi tiukennusta syyskuun alussa.
Kuva: iStock

Ansiopäivärahan saamisen ehtoihin tulee kaksi isoa muutosta 2. syyskuuta.

Kun tähän asti ansiosidonnaista työttömyysturvaa on voinut saada, kun on ollut työttömyyskassan jäsenyyden alkamisen jälkeen töissä 26 viikkoa eli puoli vuotta.  Syyskuun alusta työssäoloehto pitenee 12 kuukaudeksi. 

Muutos heikentää erityisesti vastavalmistuneiden, tuoreiden sote-ammattilaisten asemaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Heidän on nykyistä vaikeampi täyttää työssäoloehtoa opintojen aikaisilla kesätöillä, koska 12 työssäoloehtokuukauden kerryttäminen edellyttäisi työskentelyä käytännössä neljänä kesänä”, muistuttaa lakiasiainjohtaja Niklas Rantanen Terveydenhuoltoalan työttömyyskassasta.

Toinen työssäoloehtoja koskeva muutos on se, että kun aikaisemmin ehtoja tarkasteltiin kertyneiden työtuntien mukaan, niin vastaisuudessa tarkastelussa on kertynyt palkka. Tämä työssäoloehto alkaa kertyä kunkin kalenterikuukauden aikana maksettujen palkkaeurojen mukaan.

Yksi kokonainen työssäoloehtokuukausi kertyy, kun kalenterikuukauden aikana maksetaan palkkaa bruttona vähintään 930 euroa. Työssäoloehto täyttyy, kun 28 kuukauden sisällä työssäoloehtokuukausia on kertynyt yhteensä vähintään 12.

Työssäoloehtoa voi kerryttää myös puolikkaina työssäoloehtokuukausina. Kaksi puolikasta työssäoloehtokuukautta muodostaa yhdessä yhden kokonaisen työssäoloehtokuukauden. Puolikas työssäoloehtokuukausi kertyy niiltä kalenterikuukausilta, joiden aikana palkkaa maksetaan bruttona 465–929 euroa.