"Aivan lopussa työpäivän päättyessä" – Työ kuormittaa, mutta tehyläiset jaksavat silti välittää ihmisistä

Noin joka toinen tehyläinen kokee tekevänsä liikaa työtä. Yhtä moni luonnehtii tutkimuksessa olevansa "aivan lopussa" työpäivän päättyessä.

Kuvateksti
Stressillä on selvä yhteys esimerkiksi silmä-, iho- ja hengitystieoireisiin ja erilaisiin sairauksiin, kuten nivelrikkoon ja masennukseen.  
Kuva: iStock

Hoitohenkilöstön työperäinen stressi on kaksinkertaistunut kuudessa vuodessa. Stressiä aiheuttavat matalat palkat, keskeytykset ja kiire. Ylikuormitusta lisäävät sijaispula, henkilöstövaje ja korona-ajan sulku- ja eristystoimet. 

Liiallisesta työkuormasta huolimatta jopa 80-90 prosenttia tehyläisistä kokee empatiaa ja välittämistä ja tuntee tekevänsä mielekästä työtä. Kyynistyneensä kertoo vain 4–6 prosenttia vastaajista. 

Tulokset ovat peräisin tuoreesta Turun yliopiston työhyvinvointi- ja stressitutkimuksesta, jonka rahoitti Työsuojelurahasto. Kysely on aiemmin toteutettu vuonna 2016. 

65 prosenttia vastaajista kokee altistuvansa työssään erilaisille haitoille, kuten kiireelle ja stressille. Työstä johtuvat haitat ovat yleistyneet vuodesta 2016. Sen sijaan työtiloista koituvat haitat ovat vähentyneet 55 prosentista 26 prosenttiin. 

Yleinen työviihtyvyys on selvästi laskenut. Vuonna 2016 työssään viihtyi erinomaisesti 24 prosenttia; nyt enää 12 prosenttia. Myös työn innostavaksi ja mielenkiintoiseksi kokemisen kokemus on laskenut 78 prosentista 62 prosenttiin. 

Kyselyssä selvitettiin myös eri tehyläisten ammattiryhmien kokemuksia stressistä. Korkein työperäisen stressin taso oli terveydenhoitajilla ja sairaanhoitajilla. 

Stressiä aiheuttavat eniten kiire, ylikuormitus, henkilöstövaje ja sijaispula. Stressiä aiheuttaa myös tietotekniikka. 

Paljon stressiä aiheuttavana tekijänä puolet vastaajista mainitsi matalan palkan suhteessa työmäärään. Sen sijaan vain kymmenen prosenttia vastaajista koki koronapandemian paljon stressiä aiheuttavana, vaikka esimerkiksi hengityssuojaimet, eristysmääräykset ja sulkutoimet olivat lisänneet työkuormaa.  

Hyvä työilmapiiri ja työkavereiden tuki vähentävät stressiä. Kun ilmapiiri oli tutkimuksessa erittäin hyvä, stressiä koki 24 prosenttia vastaajista. Jos ilmapiiri oli huono, stressiä koki 72 prosenttia. 

Parempi palkka, tarkoituksenmukaiset tehtäväjärjestelyt ja avustavan henkilöstön lisääminen vähentäisivät joka toisen vastaajan mielestä stressiä. 

Tutkimus toteutettiin useille ammattiryhmille. Tehyläisten kokemuksia kysyttiin syksyllä 2022, ja heistä noin 3 800 vastasi. Vastausprosentti oli 12,8. Vastanneista 95 prosenttia oli naisia, ja he olivat keskimäärin 54-vuotiaita. 
 

5.4. klo 14.03 korjattu tieto siitä, että tutkimuksen tekijä on Turun yliopisto ja rahoittaja Työsuojelurahasto.