Aikuiskoulutustuen hakijamäärät pomppasivat puolitoistakertaisiksi – tukea käytetään ylivoimaisesti eniten sote-alalla

Hallituksen lakkauttamislistalla olevaa aikuiskoulutustukea on haettu nyt ennätysmäärä.

Kuvateksti
Tukea ovat hyödyntäneet sote-alalle tulevat alanvaihtajat ja myös jo sote-alalla työskentelevät jatkokouluttautujat.
Kuva: Aki Rask

Aikuiskoulutustuen hakijoiden määrät kasvoivat alkuvuonna noin puolitoistakertaisiksi verrattuna edellisvuoteen.

Kasvanut hakijamäärä koostuu tukea jo aiemmin saaneista sekä uusista hakijoista. Työllisyysrahaston mukaan näyttää siltä, että tukea jo aiemmin saaneet ovat aktivoituneet käyttämään jäljellä olevia tukikuukausiaan ennen tuen lakkauttamista. 

Usean vuoden ajan aikuiskoulutustukea on haettu eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opintoihin. Se näkyy myös nyt tukea hakeneissa.

”Sote-alan hakijamäärien kasvu on ymmärrettävää, koska alalla on jo pitkään hyödynnetty aikuiskoulutustukea ylivoimaisesti eniten. Lyhytkestoisia opintoja tehdään useimmiten työn ohessa, kun taas tutkinto-opiskelu edellyttää vähintään hetkellistä opintovapaata ja täysiaikaista opiskelua”, kertoo työllisyysrahaston asiakkuusjohtaja Tuulikki Saari.

Työllisyysrahasto myöntää ja maksaa aikuiskoulutustukea työntekijöille ja yrittäjille ammatillista kehittymistä tukeviin opintoihin. Viime vuonna aikuiskoulutustukea maksettiin yhteensä 32 518 henkilölle.

Hakijoiden käytösmuutos näkyy myös kesäopinnoissa. Tällä hetkellä kesäkuulle on myönnetty aikuiskoulutustukea 54 prosenttia enemmän ja heinäkuulle 80 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin elokuussa 2024. Lakkauttavan lain käsittely on käynnissä eduskunnassa. Tehy vastustaa aikuiskoulutustuen lakkauttamista, sillä se on tuonut hoitajia työvoimapulassa kärvistelevälle alalle ja auttanut jatkokouluttautumisessa esimerkiksi esihenkilötehtäviin.

Hallituksen esityksen mukaan ennen elokuuta alkaneisiin opintoihin voidaan myöntää tukea vuoden 2025 loppuun asti.

Lue lisää:

Aikuiskoulutustuki toi viime vuonna sote-alalle reilusti enemmän väkeä kuin vei alalta pois

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen kirpaisisi sote-alaa: "Tämä on iso asia työvoimapulan kanssa kamppailevalle alalle"

Työllisyysrahaston ohjeita aikuiskoulutustuen hakijoille, jos tuki lakkaa