”Jäsenet ovat huolissaan siitä, mistä on kysymys. Tiedotustilaisuudessa meille kerrottiin, että hyvinvointialueen johtajalle on annettu valta aloittaa yt-neuvottelut siellä, missä tarpeelliseksi näkee ja viedä sitten tulos aluehallitukselle. Nämä etenevät yt:t on Varhan yt-innovaatio ja siksi ei vielä tiedä, mitä tuleman pitää. Kyllä tämä kuulostaa siltä, että kyseessä on toistaiseksi jatkuvista yt-neuvotteluista.”
Kun vielä reilu vuosi sitten puhuttiin hoitajapulasta, niin nyt keskustelua hallitsevat säästöt. Orrenmaan mukaan hoitajapula ei ole kadonnut minnekään.
”Kun olen kiertänyt yksiköissä, niin monessa paikassa on avoin työpaikka täyttämättä. Niitä ei vain laiteta hakuun. Joku kollega sanoikin, että tämä on kuin 90-luvulla.”
Tämä sopii hyvin yhteen tiedotteen kanssa. Siinä todetaan, että hyvinvointialueelta irtisanoutuu ja eläköityy vuosittain yli tuhat henkilöä. Nämä poistumat pyritään hyödyntämään uudistuksessa.
Mahdollisista irtisanomisista ammattiosaston puheenjohtajalla ei ole vielä tietoa. Sama koskee lomautuksia. Etenevän menettelyn ensimmäisten yhteistoimintaneuvottelujen on tarkoitus alkaa helmikuun aikana.
”Jännityksellä odotamme, missä ja miten yt-neuvottelut alkavat. Työnantajan tulee kuitenkin noudattaa yt-lakia.”
Työnantajan mukaan laajoista kokonaisuuksista viestitään koko henkilöstölle, ja yksittäisten yhteistoimintaneuvottelujen aiheista niille, jotka ovat neuvottelujen piirissä. Neuvottelut kestävät vähintään 2–6 viikkoa riippuen siitä, kuinka laajaa henkilöstöryhmää ne koskevat.
”Asiakkaille muutokset näkyvät vaiheittain, kun palvelut saattavat muuttaa uuteen paikkaan tai palvelutasoon tehdään muutoksia. Asiakkaiden ja potilaiden turvallisuudesta huolehdimme kaikissa uudistuksissa”, sanoo hyvinvointialueen johtaja Tarmo Martikainen tiedotteessa.
Yhteistoimintaneuvotteluissa eri vaiheissa käsiteltävillä muutoksilla tavoitellaan kaikkiaan 28,4 miljoonan euron säästöjä vuosien 2025 ja 2026 aikana. Henkilöstökulut muodostavat yli puolet hyvinvointialueen vuositason kustannuksista.