Väitös: Lapset toivovat neuvolakäynniltä leikkiä ja huumoria

Lapset haluaisivat, että neuvola olisi iloinen, leikintäyteinen paikka. Siellä on oltava vapaus liikkua ja vastata aikuisten kysymyksiin itse. Tämä selviää väitöstutkimuksesta.

Kuvateksti
Lapset toivovat leikintäyteisyyttä neuvolaan.
Kuva: iStock

Terveystieteiden maisteri Laura Ortju selvitti väitöstutkimuksessaan yhdessä esikouluikäisten lasten kanssa, millaiset asiat tukevat lapsen osallisuutta ja hyviä kokemuksia neuvolassa. Lasten näkökulmia kerättiin videoitujen roolileikkien avulla, keskustelemalla ja pyytämällä heiltä neuvolaan liittyviä piirroksia, maalauksia ja satuja. Lisäksi haastateltiin vanhempia käyttäen virikkeenä heidän oman lapsensa tuottamaa aineistoa.

Tutkimus nosti esiin käytännön keinoja, joita käyttäen ammattilaiset voivat helpottaa lapsen oloa ja lisätä osallisuuden kokemusta. Lasten ja vanhempien mukaan neuvolakäynteihin esimerkiksi liittyy usein turhaakin lapsen toiminnan rajoittamista.

”Kieltämällä vaikkapa pallolla leikkimisen voi tulla asettaneeksi lapsen asemaan, jossa omien näkemysten kertominen ei enää tunnu mukavalta, kun taas leikin kautta ikäväkin asia voidaan toteuttaa yhteisymmärryksessä.”

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy

Tutkimuksen leikkitilanteessa lapset ratkaisivat rokotuspelon ja hoidon vastustamisen siten, että pelokkaalle lapselle tarjottiin lelua ja terveydenhoitaja polvistui lapsen kanssa lattialle antamaan rokotuksen. Tilanteen jälkeen lasta lohdutettiin niin sanallisesti kuin antamalla leikkihetki palkinnoksi.

”Arvatenkin rokottaminen koettiin pääosin ikäväksi, mutta hieman yllättäen lapset kuitenkin pitivät sitä tärkeänä ja olivat myös ylpeitä selvittyään siitä ja saatuaan palkinnon.”

Vanhempien mukaan pienet palkinnot, kuten tarrat ja ksylitoli-pastillit, ovat lapsille tärkeitä. Lapsia myös rauhoittaa lelujen tai hoitotarvikkeiden tutkiskelu ja kädessä pitäminen.

Silti vanhemmat kielsivät usein lapsia koskemasta tavaroihin, koska arvelivat sen haittaavan hoitajan työtä.

”Tähän syyllistyn vanhempana itsekin, minkä huomasin vasta tutkimuksen myötä.”

Väritön ja tylsä neuvolaympäristö sekä hoitajien sairaalamaiset vaatteet olivat lapsista ikäviä. He toivoivat neuvolaan enemmän värejä, kimalletta, kivoja kuvioita ja linnunlaulua. Lapset mainitsivat myös kakkaemojit.

Vanhemmat arvelivat sairaalamaisten vaatteiden voivan myös vahvistaa hoitopelkoja.

Lasten osallisuutta pyritään yleisesti vahvistamaan sote-alalla.

”Se on lapsen etu ja helpottaa myös ammattilaisten työtä tukemalla hoitomyöntyvyyttä ja tiedonsaantia lapsen ja perheen tarpeista.”

Itä-Suomen yliopistossa 6. kesäkuuta väittelevän Laura Ortjun väitöskirjassa yhdistyvät hoitotieteen ja monitieteisen lapsuudentutkimuksen näkökulmat.