Uudet ravitsemussuositukset julkaistaan pian – leikkeleet pois leiviltä, kasviksia rutkasti lisää

Marraskuun lopussa julkaistavissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa kannustetaan luopumaan jopa kokonaan leikkeleistä.

Kuvateksti
Leikkeleitä ei suositella leivän päälle, koska tutkimuksissa prosessoitu liha on yhdistetty suolistosyöpäriskiin.
Kuva: iStock

Uusissa ravitsemussuosituksissa pyritään välttämään punaista lihaa ja lihajalosteita. Niiden runsaan käytön on todettu lisäävän paksu- ja peräsuolen syövän riskiä. Kypsennettyä punaista lihaa on nyt suositeltu syötävän maksimissaan puoli kiloa viikossa, mutta suosituksissa enimmäismäärä laskee 350 grammaan.

Pääsanoma on: suosi kasviksia, vähennä lihan kulutusta ja syö enemmän kalaa.

Kasvisten vähimmäismäärä nousee puolesta kilosta 800 grammaan päivässä. Palkokasveja suositellaan syömään vähintään 100 grammaa päivässä. Palkokasvit, kuten pavut, linssit ja herneet, ovat hyvä proteiininlähde. Ne ovat myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja lihalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kansalliset ravitsemussuositukset julkaistaan 27. marraskuuta 2024. Suositukset antaa valtion ravitsemusneuvottelukunta. Entiset suositukset ovat kymmenen vuoden takaa.

Pian julkaistavat ravitsemussuositukset pohjautuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset tiivistetysti:

  • Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja monipuolisesti, 500–800 g päivässä tai enemmän.
  • Palkokasvit (herneet, pavut ja linssit) sekä perunat merkittävänä osana ruokavaliota.
  • Täysjyväviljaa vähintään 90 g päivässä (kuivapainona).
  • Kalaa kestäviä kalakantoja suosien noin 300–450 g viikossa, josta vähintään 200 g rasvaista kalaa.
  • Terveysnäkökulmasta enintään 350 g punaista lihaa viikossa; ympäristönäkökulmasta punaista lihaa tulisi syödä huomattavasti tätä määrää vähemmän. Lihavalmisteita niin vähän kuin mahdollista. Punaisen lihan vähentämisen ei tulisi johtaa siipikarjan lihan kulutuksen lisääntymiseen.
  • Noin 3,50–5 desilitraa rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita päivässä. Juustotyypistä riippuen 10–20 grammaa juustoa vastaa 100 grammaa (1 desilitra) maitoa. Maitovalmisteiden kohtuullinen käyttö suositeltavaa riittävän ravintoaineiden saannin varmistamiseksi ja terveyssyistä.
  • Vähintään 25 g kasviöljyjä (esim. rypsiöljy) välttämättömien rasvahappojen riittävän saannin varmistamiseksi, vähemmän voita ja trooppisia öljyjä (mm. kookosrasva ja palmuöljy). 
  • Pähkinöitä 20–30 g päivässä, myös siemeniä.