Naisten työllisyys Suomessa heikkenee, koska työttömyys kasvaa erityisesti naisvaltaisilla aloilla. Esimerkiksi miesvaltaisella kuljetuksen ja varastoinnin alalla työllisyys on kasvanut.
Työttömyyden nopeaan kasvuun vaikuttaa julkisen sektorin ja erityisesti sosiaali- ja terveysalan työllisyyden heikkeneminen.
Hyvinvointialueiden rahoitusongelmat ovat näkyneet Terveydenhuoltoalan työttömyyskassassa kasvavina hakemusmäärinä jo viime syksystä lähtien.
Uusien alkavien työttömyyshakemusten määrä työttömyyskassassa on kasvanut miltei 50 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
"Joukossa on merkittävä määrä irtisanottuja ja vastavalmistuneita hakijoita. Tämä on uusi ilmiö meidän alalla”, sanoo kassanjohtaja Markus Rantanen.
”Yksityisellä sektorilla työllisyys ei juuri enää heikkene, mutta julkisella sektorilla lasku jatkuu. Toimialoittain suurin työllisyyden määrän lasku on alkuvuonna tapahtunut terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialalla, ja laskussa on myös koulutuksen ja julkisen hallinnon toimialojen työllisyys”, sanoo Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaita työllisiä oli maaliskuussa 13 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli 71,5 prosenttia. 15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli 9,3 prosenttia. Trendiluvusta on poistettu työmarkkinoiden kausi- ja satunnaisvaihtelu.
Myös pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa yhä, ja heitä on nyt hieman yli 115 000, eli enemmän kuin koronahuipun aikaan.
PTT muistuttaa, että työttömyyden vähentämisestä tulee sitä vaikeampaa, mitä suuremmaksi pitkäaikaistyöttömien joukko kasvaa. Lisäksi määrä alkaa vähentyä vasta viipeellä sen jälkeen, kun talous on alkanut elpyä.
Maan hallitus on tavoitellut 100 000 työllistä lisää, mutta työllisyys on hallituskaudella heikentynyt lähes 50 000 työllisellä.
24.4. klo 15.10 lisätty Terveydenhuoltoalan työttömyyskassan tiedot ja kassanjohtajan kommentti.