Työterveyslaitos: Vain kolmannes sote-ammattilaista palautuu hyvin työstään ja se on riski työkyvylle – ”Yksilön keinojen lisäksi on otettava käyttöön työyhteisön keinot”

Vain 35 prosenttia sote-alan työntekijöistä palautuu hyvin työstään. Työterveyslaitoksen mukaan tämä on riski työkyvylle ja työvoimapulasta jo nyt kärsivälle sote-alalle.

Kuvateksti
Alle 30-vuotiaista sote-ammattilaisista vain 29 prosenttia palautui hyvin.
Kuva: Jari Lifländer

Työterveyslaitoksen tuore tutkimus osoittaa, että sote-alan työntekijöiden työstä palautumisessa on puutteita, jotka johtavat huonoon työsuoritukseen, terveysongelmiin tai jopa heikentyneeseen työkykyyn.  

Alle 30-vuotiaista sote-ammattilaisista vain 29 prosenttia ja yli 60-vuotiaista 39 prosenttia palautui hyvin. Kaikenikäisillä sote-työntekijöillä vastaava prosenttiluku oli 35 syksyllä 2023. Esihenkilöistä 40 prosenttia ja päälliköistä 41 prosenttia palautui hyvin työstään. 

Työterveyslaitoksen mielestä palautumisessa tulee ottaa käyttöön yksilön keinojen lisäksi työyhteisön keinot, jotka liittyvät työn organisointiin, työyhteisön toimivuuteen ja työn tauottamiseen. 

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

”Johdon ja esihenkilöiden tehtävänä on varmistaa toimivat rakenteet työn tekemiselle, työyhteisön vuorovaikutukselle ja palautumisen keinojen käytölle”, korostaa tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta.

Rakenteilla tarkoitetaan työn tavoitteiden, työnjaon ja pelisääntöjen sopimista, säännöllisiä yhteisiä tilaisuuksia, turvallista ilmapiiriä ja avointa vuorovaikutusta, jotta työntekijöillä on mahdollisuus ottaa puheeksi työhön ja työstä palautumiseen liittyviä asioita. 

”Sote-alalla jo nyt hyvin toimivan valmentavan johtamisen rinnalle tarvitaan myös kuormituksen hallinnan ja työstä palautumisen johtamista. Se alkaa siitä, että varmistetaan riittävä esihenkilötyöresurssi eli aikaa ja osaamista ja että huolehditaan myös esihenkilön omasta työstä palautumisesta”, Jaana Laitinen muistuttaa. 

Lue lisää:

Työterveyslaitoksen julkaisu: Johda palautumista kriisissä