”Terveydenhoitajat pelkäävät, etteivät he osaa vastata asiakkaiden kysymyksiin ja tärkeät asiat jäävät käsittelemättä. Myös alueelliset erot palvelujen saatavuudessa ja resursseissa sekä tiedon kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvät haasteet hankaloittavat hoidon tarpeen arviointia ja hoitoon ohjausta”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Vuokko Härmä.
Tuore tutkimus selvitti terveydenhoitajien kokemuksia silpomiseen liittyvistä tilanteista. Mitkä tekijät edistävät tai hidastavat silpomisen puheeksiottoa ja hoitoon ohjausta? Menetelminä hyödynnettiin muun muassa haastatteluja ja havainnointia.
Silpomisen puheeksiottoon ja hoitoon ohjaukseen liittyy monia haasteita. Yhteisen kielen puute ja tulkin käyttö hankaloittavat aiheesta keskustelua. Asiakkaat ovat usein haluttomia puhumaan aiheesta, erityisesti perheenjäsenten läsnä ollessa. Puheeksiottoon liittyy myös pelkoa asiakkaan loukkaamisesta tai hänelle vaikean aiheen aiheuttamasta stressistä ja ahdistuksesta.