”Tekoäly voisi säästää yli 30 prosenttia hoitajan työaikaa” – tutkimushanke tutkii, miten hyödyntää tekoälyä terveydenhuollossa

Tulevaisuudessa tekoäly saattaa tehdä kirjausehdotuksen, jonka hoitaja tarkastaa.

Kuvateksti
Tekoälyn käyttöönottoon terveydenhuollossa liittyy myös eettisiä kysymyksiä.
Kuva: Pekka Fali

Iso osa hoitajan työpäivästä kuluu koneella: kirjaamiseen, potilastietoihin tutustumiseen, ohjeistuksiin perehtymiseen. Kansainvälinen tekoälyhanke miettii, miten parempien teknologisten ratkaisujen avulla vapautettaisiin hoitajien työaikaa muuhun.

“Esimerkiksi saksalaisyritys TLGG on arvioinut, että oikein hyödynnettynä tekoäly voisi säästää yli 30 prosenttia hoitajien aikaa, jonka he voisivat käyttää arvokkaampaan asiaan – asiakkaiden kohtaamiseen ja hoitotyöhön”, sanoo erikoistutkija Jouni Kaartinen VTT:ltä.

Jouni Kaartisen mukaan tekoäly voisi esimerkiksi tuoda tarvittavat potilastiedot automaattisesti ammattilaisen saataville havainnollisesti joko graafisen tai puhekäyttöliittymän kautta. 

Tekoäly voisi hänestä olla myös erinomainen apuri potilaiden ohjeistamisessa, kun he hakeutuvat palveluihin, ovat sairaalassa ja sairaalajakson jälkeen.

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy

Ratkaistavana on useita eettisiä kysymyksiä. Kaartisen mielestä tekoäly ei esimerkiksi voisi tehdä kirjauksia potilas- tai asiakastietoihin ilman ammattilaisen hyväksyntää. Sen sijaan tekoäly voisi tehdä kirjausehdotuksen, jonka ammattilainen hyväksyy tai muokkaa vielä. Tekoälystä huolimatta päätöksenteko ja vastuu säilyvät ammattilaisilla.

Uutta teknologiaa testaavat sairaanhoitajaopiskelijat Turun ammattikorkeakoulusta.

"Sairaanhoitajakeskeisyys on hankkeen ydintä. Näin opimme, miten kehitystyö pitää tehdä, jotta käyttäjät hyväksyvät uuden teknologian eivätkä koe sitä uhaksi tai käytettävyydeltään kömpelöksi”, sanoo lehtori Paula Savolainen.

Suomesta mukana tekoäly-hankkeessa ovat VTT, Turun ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet, MediConsult, Oiva Health ja Solita. Kolmevuotinen PROFIT-hanke jatkuu kesäkuuhun 2027.