Tehyn mukaan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue vitkutteli yleiskorotuksen maksamisessa – työnantaja vetoaa KT:n ohjeistukseen ja pitää toimiaan luvallisina

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella 3 000 työntekijää saivat odottaa työehtosopimuksessa sovittua, 1. kesäkuuta voimaan tulleen yleiskorotuksen ilmaantumista tililleen kaksi ja puoli kuukautta. Tehyn mukaan maksu viipyi luvattoman pitkään.

Kuvateksti
Yleiskorotusten maksu viivästyi Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella palkankorotusten maksamisen viivästyminen puhuttaa yhä.

Hyvinvointialueita sitovan sote-sopimuksen eli alan työehtosopimuksen mukaan 2,27 prosentin yleiskorotus tuli voimaan kesäkuun alussa.

Henkilöstöjärjestöillä oli käsitys, että palkkahinnoittelu-uudistuksen valmistuttua kesäkuussa yleiskorotus tulee maksuun viivytyksettä. Näin ei käynyt.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Kun aika kului ja 3 000 hyvinvointialueen työntekijää odottivat saataviaan, Tehyn paikalliset pääluottamushenkilöt Monika Sivula ja Toni Korkiala ottivat yhteyttää työnantajaan.

Aikaa ehti kulua kaikkiaan kaksi ja puoli kuukautta ennen kuin yleiskorotukset kolmelta kuukaudelta näkyivät takautuvasti henkilöstön tilipussissa.

”Ilmeisesti työnantaja ei olisi vielä silloinkaan maksanut korotuksia, jos emme olisi puuttuneet asiaan”, Korkala sanoo.

Työnantaja tiedotti yleiskorotuksen maksamisen viivästymisestä vain päivää ennen kesäkuun 14. palkanmaksupäivää. Perusteluiksi työnantaja ilmoitti keväällä tehdyn palkkahinnoittelu-uudistuksen ja siihen kytkyssä olevan palkkahallinnon lisääntyneen työtaakan. Myös kesälomakausi oli menossa.

Helmikuun alussa voimaan tullut palkkahinnoittelu-uudistus tarkoittaa tiivistetysti sitä, että hyvinvointialueen sisällä määritellään peruspalkat eli vähintään maksettavat palkat lähes kaikille suurille ammattiryhmille.

”Yleiskorotuksen viivästyminen tuli henkilöstölle täytenä yllätyksenä. Koskaan aikaisemmin ei ole käynyt näin”, sanoo Monika Sivula.

Toni Korkiala painottaa, ettei kevään neuvotteluissa sovittu mitään sellaista, että työnantaja voisi viivästyttää yleiskorotusten maksua.

Hyvinvointialueen talousjohtaja Helinä Saarela kertoo Tehy-lehdelle lähettämässään sähköpostiviestissä, kuinka viivästymisen syynä oli se, että kevään palkkahinnoitteluneuvottelut venyivät kesään ja ensin piti saada laskettua palkkahinnoittelun mukaiset palkat. Uudistetun palkkahinnoittelun mukaiset palkat maksettiin takautuvasti helmikuusta lähtien elokuussa.

Hyvinvointialue perustelee toimiaan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) yleiskirjeellä 19. helmikuuta, jossa sanotaan, että paikallisten järjestelyerien ja yleiskorotusten osalta noudatetaan seuraavia periaatteita: ”Tarkistetut palkat, palkkiot ja lisät maksetaan ensimmäisen kerran viimeistään kahden kuukauden kuluessa sekä taannehtivat korotusmäärät viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tarkistuksen voimaantulosta. Niissä suurissa työnantajissa, joissa laskentateknisistä syistä ei palkkioiden ja lisien osalta voida noudattaa edellä mainittuja ajankohtia, maksetaan asianomaiset ensimmäiset tarkistuserät viimeistään kolmen kuukauden kuluessa sekä taannehtivat korotusmäärät viimeistään neljän kuukauden kuluessa voimaantulosta.”

Tällä perusteella työnantaja maksoi yleiskorotukset 30. elokuuta.

Tehyn neuvotteluasiantuntija Jussi Rantasen mukaan kyseessä on tehtäväkohtaisen palkan korotus eikä palkkio tai taannehtiva lisä. Siksi korotus olisi tullut maksaa kahden kuukauden sisällä. Näin ollen Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen maksu on viivästynyt kuukaudella.

Rantanen viittaa sote-sopimuksen allekirjoituspöytäkirjaan.