Tehyn mukaan Hus teki paniikkiratkaisun, kun se päätti Lohjan sairaalan synnytysten lakkauttamisesta – päätöksen laillisuus on selvittelyssä

Hus-yhtymä panikoi päätöksessään siirtää Lohjan sairaalan synnytykset pysyvästi Naistenklinikalle ja Jorviin. Tehyn lisäksi Inkoon ja Siuntion kunnat ovat arvostelleet voimakkaasti päätöstä ja päätöksenteon tapoja.

Kuvateksti
Synnytykset siirtyvät näillä näkymin pois Lohjalta joulukuun alussa.
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Tehy arvostelee tiedotteessaan edelleen Husin tekemää viranhaltijapäätöstä, jolla Hus aikoo siirtää synnytykset Lohjalta Espooseen Jorvin sairaalaan ja Naistenklinikalle Helsinkiin ja siirron aikaistamista vuoden 2026 kesästä tämän vuoden joulukuuhun.

Tehyn mukaan yt-neuvottelut Lohjan sairaalan henkilöstön kanssa olisi pitänyt käydä asianmukaisesti jo ennen Husin yhtymähallituksen kesäkuun päätöstä, jotta todellisia vaihtoehtoja olisi voitu yhdessä pohtia eikä kiireellä jälkijättöisesti.

”Tehy tulee seuraamaan suurennuslasilla edelleen meneillään olevia Husin yt-neuvotteluita ja arvioimaan Husin toiminnan laillisuuden kaikilta osin”, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Husin yhtymähallitus päätti toukokuun alussa lopettaa Lohjan sairaalan synnytysosaston vuonna 2026. Tämä päätös poistettiin myöhemmin esteellisyyttä koskeneen oikaisuvaatimuksen jälkeen, mutta hyväksyttiin samansisältöisenä yhtymähallituksessa 17. kesäkuuta.

2. syyskuuta tekemällään viranhaltijapäätöksellä Hus yllättäen aikaisti synnytysten lopettamisen Lohjalla ajoittumaan jo joulukuun alkuun. Samana päivänä Hus ilmoitti neuvottelevansa Lohjan henkilöstön kanssa osana koko Husin henkilöstöä koskevia jo käynnissä olleita massiivisia yt-neuvotteluita.

Inkoon kunta teki 12. syyskuuta Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen koskien Husin päätöstä lopettaa synnytykset Lohjalla. Kunta nosti valituksessa esiin päätöksenteon esteellisyysperusteet, hallinnolliset epäselvyydet, kielellisten oikeuksien laiminlyönnin sekä työoikeudelliset virheet. Inkoo on pyytänyt hallinto-oikeutta asettamaan päätöksen täytäntöönpanokieltoon valituksen käsittelyn ajaksi.

Myös Siuntion kunta on tehnyt vastaavan aluevalituksen.

Alkuperäisessä aikataulussa synnytysten loppumisesta vuonna 2026 oli otettu huomioon päätökseen liittyvät mahdolliset valitusprosessit ja työsopimusten irtisanomisaikoihin liittyvät velvoitteet.

Tehyssä ja Inkoon kunnassa ymmärretään myös Husin ankara taloustilanne ja säästötavoitteet, joihin vaikuttaa koko sote-sektorin iso rahoitusvaje. Niiden mielestä Hus voisi vaatia tiukemmin ratkaisuja myös valtiovallalta eikä kaataa seurauksia henkilöstölle ja alueen ihmisille.

”Kyse on sekä henkilöstön että Lohjan, lähikuntien ja koko Uudenmaan alueen perheiden, äitien ja syntyvien vauvojen kannalta vakavasta asiasta, johon eivät sovi paniikkiratkaisut ja hätiköinti, vaikka taloustilanne olisikin vaikea”, toteaa Rytkönen.