”Raskaus- ja perhevapaasyrjintä liittyy nimenomaan määräaikaisiin työsuhteisiin, joten valmisteilla olevat lainsäädäntötoimet ovat räikeässä ristiriidassa työryhmän tavoitteiden kanssa.”
Tasa-arvoasioista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen vakuutti muistion luovutustilaisuudessa, että määräaikaisuuden perusteita koskevassa lakimuutoksessa pitää varmistaa, etteivät raskaussyrjinnät lisäänny.
”Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on yhä järkyttävän yleistä, ja uudet keinot sen torjumiseksi tulevat tarpeeseen.”
”Jo hallitusohjelma lupasi tehokkaita keinoja raskaussyrjinnän ehkäisyyn, mutta yhtään todellista ja konkreettista raskaussyrjintää vähentävää toimea ei työryhmällä ole esittää. Sosiaaliturvaministeri ei voi edes luvata toisen ministeriön lainmuutokseen syrjimättömyyttä. Koska hallituksen lainsäädäntötoimet ovat tiukasti lokeroituja omiin ministeriöihinsä, ei missään kanneta vastuuta kokonaisvaikutuksesta”, Vanninen huomauttaa.
SAK ja STTK jättivät työryhmän esityksestä eriävän mielipiteen. Keskusjärjestöt muistuttavat, ettei tehokkaita tapoja estää syrjintää työsuhdeturvaa heikennettäessä ole tähän mennessä pystytty löytämään. Järjestöt näkevät, että työsopimuslain muutoksesta perusteettoman määräaikaisen työsopimuksen mahdollistamiseksi tulee syrjintäriskin ilmeisyyden vuoksi luopua kokonaan.
Tehyssä ollaan samaa mieltä.
”Jos maan hallitus todella haluaa kitkeä raskaus- ja perhevapaasyrjintää, sen ei pitäisi toteuttaa toimia, jotka nimenomaan lisäävät sitä. Nyt hallitus tarjoilee työnantajille lisäkeinon syrjintään, kun se on vapauttamassa määräaikaisten työsopimusten käytön vuodeksi”, kiteyttää Vanninen.
Vaikka raskaussyrjintä on ollut lain mukaan kiellettyä vuosikymmenet, se on silti yleistä. Tilastokeskuksen selvityksen perusteella raskaussyrjintää on kokenut työelämässä joka neljäs raskaana oleva ja määräaikaisissa työsuhteissa olleilla osuus on peräti 44 prosenttia.
”Raskaussyrjintä on edelleen erittäin tavallista hoitoalalla, vaikka sen yksiselitteisesti kieltävä tasa-arvolaki on ollut voimassa jo 37 vuotta.”
Työryhmän ehdotuksia viedään käsiteltäväksi hallituksen puoliväliriiheen.