Tehyn erityisasiantuntija: Hallituksen toiminta hätätyölain valmistelussa edustaa trumpilaista lainsäädäntöä

Tehyssä nähdään, että Suomen hallitus yrittää määrätä työntekijät pakkotyöhön työtaistelun aikana ja kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Kuvateksti
Hallituksen hätätyölaki murentaisi toteutuessaan hoitajien mahdollisuuksia käydä työtaisteluja.
Kuva: Jaakko Martikainen

Suomen hallitus on ujuttamassa työaikalakiin työnantajalle oikeuden, jolla se voisi määrätä työntekijät töihin työtaistelutilanteessa hätätöihin vetoamalla. Hallitus jätti asiasta lakiesityksensä eduskunnalle torstaina 13. maaliskuuta.

”Ennalta arvaamaton katastrofi oikeuttaa työnantajan teettämään hätätyötä, joka antaa oikeuden poiketa työntekijän suojelusta. Hätätyöllä ei pitäisi olla mitään tekemistä työtaistelun aikaisen suojelutyön kanssa, mutta nyt hallitus haluaa antaa sote-alan työnantajille oikotien murentaa työtaistelut,” lataa Tehyn erityisasiantuntija, juristi Jarkko Pehkonen.

Hätätyö edellyttää, että jokin ennalta arvaamaton tilanne – esimerkiksi suuronnettomuus – aiheuttaa hätätyölle tarpeen ja työnantaja voi työntekijän siihen määrätä. Tämä on ollut mahdollista tähänkin asti myös työtaistelutilanteessa.

Toteutuessaan esitys tekee hoitajista lainsuojattomia.

”Kun työnantaja tekee ilmoituksen hätätyöstä, työntekijöille ei jää mitään todellista oikeussuojakeinoa.”

Tehyn tiedossa on, että jo aiemmin työnantaja on järjestelmällisesti teettänyt hätätöitä murtaakseen työtaisteluja. Vuoden 2022 hoitajien työtaisteluiden ajalta aluehallintovirasto tarkasti eri puolelta Suomea noin 30 tapausta, joissa työnantaja määräsi työtaisteluun osallistuvat hoitajat töihin ilman laillisia perusteita. Yhtään syytettä laittomista hätätyöpäätöksistä ei kuitenkaan nostettu niitä tehneitä ylilääkäreitä kohtaan.

Lisäksi Tehy pitää nyt esitetyn hätätyölain säädäntötyyliä erittäin kyseenalaisena.

Hallituksen tarkoituksena on ollut säätää lakiin työtaisteluiden aikana noudatettavasta menettelystä, jolla varmistetaan riittävä suojelutyön määrä tulevan lakon tai muun työtaistelun aikana. Tätä varten perustettiin kolmikantainen työryhmä, joka on asiaa valmistellut. Sen määräaika päättyi viime vuoden lopulla.

Valmistelun aikana työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet ilmoittivat useaan otteeseen vastauksena työnantajapuolen vaatimuksiin, että hätätyöstä säätävää työaikalakia ei avata tässä muutoksessa. Nyt hätätyö on kuitenkin kirjattu eduskunnalle tuotuun esitykseen ilman, että asiaa olisi valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä, lausutettu avoimella lausuntokierroksella tai arvioitu lainsäädännön arviointineuvostossa. Arviointineuvostoon toimitettiin versio, jossa hätätyöpykälää ei avattu.

Lain sallittavuutta tai vaikutuksia ei ole mitenkään arvioitu vaan sen takana on ministeriön poliittinen linjaus.

”Poliittisen ohjauksen ei tulisi mahdollistaa sitä, mikä on juridisesti mahdotonta ja kansainvälisen oikeuden vastaista. Tällainen toiminta edustaa trumpilaista lainsäädäntöä.”

Suunniteltu muutos on EU:n työaikadirektiivin vastainen ja rikkoo Suomea sitovia kansainvälisen oikeuden velvoitteita.

”On eduskunnan tehtävä huomata lakiesityksen epäkohdat ja hylätä asiattomat ja kestämättömät hallituksen esitykset.”

lue lisää

Tehy vastustaa suojelutyön säätämistä laissa – "Potilasturvallisuus vaarantuu työpaikoilla hoitajapulan vuoksi jatkuvasti"

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy