Tehyläiselle esihenkilölle yhteensä 46 000 euroa hyvitystä syrjinnästä ja korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä – syrjinnän syynä työntekijän perhevapaa

Lastensuojeluyksikön johtajana työskennellyt sairaanhoitaja ei perhevapaalta palattuaan saanut entistä työtään takaisin. Työnantaja ei myöskään tarjonnut vastaavaa työtä.

Kuvateksti
Paluusuoja tarkoittaa sitä, että työntekijällä on perhevapaan jälkeen oikeus palata aikaisempaan työhönsä. Paluusuojan tarkoitus on estää se, että perhevapaalta palaava työntekijä siirretään muihin tehtäviin.
Kuva: iStock

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Matiimi oy:n maksamaan yksikön johtajana työskenneelle sairaanhoitajalle kahdeksan kuukauden päättämiskorvauksen eli noin 30 000 euroa sekä 16 000 euroa hyvitystä syrjinnästä. Matiimi oy on osa Humana-konsernia.

Tuomion mukaan työnantaja rikkoi työntekijän paluusuojaa ja laiminlöi velvoitteensa työntekijää kohtaan. Kyse on syrjinnästä, jonka syynä on ollut työntekijän perhevapaa. 

Työnantajalla on oikeus järjestää työtä uudestaan, joten aikaisempaan työhön palaaminen ei aina ole mahdollista, Tällöin työnantajan on tarjottava perhevapaalta palaavalle työntekijälle aikaisempaa työtä lähinnä vastaavaa työtä.

Tehyläinen esihenkilö oli jäänyt vuonna 2021 vuoden perhevapaalle lastensuojeluyksikön johtajan tehtävästä. Hän oli työskennellyt yrityksessä vuodesta 2007 ja edennyt johtajan tehtävään. 

Työnantaja lakkautti kyseisen yksikön perhevapaan aikana. Työnantaja sopi sairaanhoitajan kanssa, että tämä jatkaa perhevapaalta palattuaan vastaperustetun yksikön johtajana.  

Kun esihenkilö palasi töihin vuonna 2022, työnantaja tarjosi hänelle rivisairaanhoitajan tehtäviä vuorotyössä. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esihenkilön perhevapaan sijainen oli vakinaistettu toisen yksikön johtajaksi, ja uuteen yksikköön oli palkattu uusi johtaja. Yksikössä oli myös vastaavan ohjaajan tehtävä, joka olisi ollut lähellä entistä työtä, mutta tätä tehtävää työnantaja ei tarjonnut.

"Tämä on karu tosielämän esimerkki siitä, miten työnantaja nollaa ihmisen koko urakehityksen perhevapaan aikana. Työnantajalla olisi ollut useita mahdollisuuksia korjata toimintaansa, mikä tuomiossakin todetaan", sanoo Tehyn oikeuspalvelun juristi Päivi Vanninen. Hän avusti esihenkilöä oikeudessa. 

Käräjäoikeuden mukaan Matiimi oy rikkoi työhönpaluusuojaa, kun se palkkasi uusia työntekijöitä esihenkilön tekemiin työtehtäviin hänen perhevapaansa aikana. 

Käräjäoikeus katsoi, että esihenkilö on alennettu toimipaikan johtajasta rivityöntekijäksi ilman hänestä itsestään johtuvaa hyväksyttävää perustetta. 

Esihenkilö sanoi itsensä irti. Tuomion mukaan työnantaja on laiminlyönyt työsopimuslaista johtuvia velvoitteitaan niin vakavasti, että esihenkilön ei ole voitu kohtuudella edellyttää jatkavan työsuhteessa. Esihenkilöllä oli ollut työnantajan menettelyn vuoksi peruste päättää työsuhteensa ja oikeus päättämiskorvaukseen.  

Tuomio ei ole lainvoimainen.