Tehyssä nähdään, että jos hallitus haluaisi vaikuttavasti puuttua sote-alan työntekijöihin kohdistettavaan väkivaltaan, se loisi myös väkivaltatyön standardit eli vähimmäistoimenpiteet estämään väkivaltaa. Teollisuuden puolella on lukuisia standardeja, joilla alan työturvallisuudesta huolehditaan, sote-alalla ei.
Toimenpiteet voivat olla esimerkiksi väkivaltatilanteisiin kouluttamista, perehdyttämisoppaan päivittämistä, turvallisuuskävelyiden tekemistä tai väkivaltakäytänteiden parantamista.
Tehy vaatii, että Suomessa aloitetaan selvityshanke, jonka nojalla vastaavat vähimmäisturvallisuusstandardit luodaan sote-alalle. Tämä parantaa työntekijöiden työturvallisuutta, mutta myös helpottaa työnantajien hallinnollista työtä.
Tällä hetkellä työntekijä jää yksin väkivaltatilanteen jälkeen muun muassa rikosilmoituksen teossa, sillä työnantajat eivät käytännössä tee rikosilmoituksia vedoten rikoksen tekijän potilasasemaan.
Tehy katsoo, että työnantajalla täytyy olla juridinen mahdollisuus tehdä rikosilmoitus, vaikka tekijä olisikin potilassuhteessa. Rikoksen tekijällä ei voi olla suurempi oikeusturva kuin uhrilla.
Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja ryhtyy aktiivisiin toimiin työväkivallan estämiseksi. Tehyn juristi Inka Lehtinen muistuttaa, että työnantajien on noudatettava olemassa olevia lakeja.
"Kuulemme koko ajan jäseniltämme, että työnantajalla ei edes lue työntekijöiden väkivallasta tekemiä ilmoituksia. On työnantajan velvollisuus lukea työntekijöiden ilmoitukset ja ryhtyä toimenpiteisiin.”