Tehy: Paikallisesta sopimisesta voi tulla hyvin sekavaa, jos hallituksen lakiesitys toteutuu

Tehyn mielestä paikallisesta sopimisesta ei saa tulla vain uusi keino heikentää työehtoja. Hallitus haluaa paikallisen sopimisen koskevan myös yrityksiä, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon ja joissa ei ole luottamusmiestä.

Kuvateksti
Lakiluonnos koskisi yksityisellä työskenteleviä Tehyn jäseniä.
Kuva: Aki Rask

Perjantaina julkaistu hallituksen lakiluonnos paikallisesta sopimisesta ei koske hyvinvointialueita ja kuntia eikä siellä työskenteleviä tehyläisiä, mutta muutokset tulisivat koskemaan kaikkia yksityisellä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla työskenteleviä Tehyn jäseniä.

”Emme vastusta paikallista sopimista, mutta sopimisen on oltava tasapainoista ja siinä on otettava huomioon myös työntekijöiden tarpeet”, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan nyt ei ole käymässä näin, vaan hallituksen ajaman lakimuutoksen uhkana on, että paikallinen sopiminen tarjoaa jatkossa yrityksille lähinnä uuden keinon hakea säästöjä ja heikentää työntekijöiden asemaa.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Hallituksen tavoite on tehdä paikallisesta sopimisesta mahdollista kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai onko yrityksessä luottamusmiestä. Tehyn mielestä paikallisesta sopimisesta voi pahimmillaan tulla hyvin sekavaa. 

Lakimuutos sisältää Tehyn mielestä monia ongelmia henkilöstön aseman kannalta erityisesti tilanteissa, joissa työpaikalla ei ole luottamusmiestä. Työntekijöiden oikeus pysyä oman ammattiliittonsa sopimien työehtojen piirissä on kansainvälisissä sopimuksissa suojattu oikeus, ja Tehystä lakiesityksessä tämä suojaus on riittämätön. 

Lakimuutosta on valmistellut kolmikantainen työryhmä, joka ei ollut työssään yksimielinen. Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK antoivat mietinnöstä eriävän mielipiteen.

Lakiesitys on lausuntokierroksella 12.4.2024 asti. Hallitus antanee paikallista sopimista koskevan esityksen eduskunnalle kesäkuussa. Lakimuutokset tulisivat voimaan todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Lue lisää:

Tehyn tiedote: Paikallisesta sopimisesta ei saa tulla vain uusi keino heikentää työehtoja