Tehy ja Lääkäriliitto halusivat tietää, miten puolueet edistäisivät terveyttä Euroopan unionin tasolla ja millaista valtaa EU:lla pitäisi olla terveyspolitiikassa.
Paneelissa olivat mukana Li Andersson (vas.), Petri Honkonen (kesk.), Fredrik Guseff (rkp), Rosa Meriläinen (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.) Kaikki muut paitsi Guseff ovat ehdolla EU-parlamenttivaaleissa.
Euroopan unionissa päätetään asioista, jotka vaikuttavat suoraan jäsenmaiden sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaikka EU ei suoraan puutu siihen, miten jäsenmaa sosiaali- ja terveydenhuoltonsa järjestää.
Panelistit olivat yhtä mieltä muun muassa ilmastonmuutoksen, työvoimapulan ja lääkkeiden saatavuuden vaikutuksesta kaikki jäsenmaihin.
Li Andersson painotti sosiaali- ja terveydenhuollon merkitystä kriisitilanteissa, minkä koronapandemia osoitti.
"Terveyspolitiikka on turvallisuuspolitiikkaa. Kriisiin varaudutaan sillä perustalle, jolle terveydenhuolto on rakennettu. Sitä ei voi yhtäkkiä laajentaa isommaksi."
Fredrik Guseff pohti EU-vaalien tuloksen vaikutusta ilmastonmuutoksen hillintään. Hän piti tärkeänä, että EU pitäytyisi jo sovitussa.
"Taukoon ilmastoasioissa ei ole varaa."
Petri Honkonen otti kantaa Euroopan riippuvuuteen Kiinan ja Intian lääketeollisuudesta.
"Eurooppaan pitää investointien avulla saada lääkevalmistusta."
Rosa Meriläinen nosti esiin EU:n yhteisen elintarviketurvallisuuden tärkeyden.
"Elintarviketurvallisuus ei ole ruuanvalmistuksen kyttäämistä vaan siinä on kyse ihmishengistä ja terveydestä."
Sirpa Pietikäinen piti antibioottiresistenssiä ongelmana, joka olisi ratkaistava EU:ssa.
"EU:ssa syötetään tuotantoelämille rutiininomaisesti antibiootteja rehun joukossa. Tämä pitäisi saada loppumaan, mutta se on poliittisesti vaikeasti tehtävissä."
Kommenttipuheenvuoron käyttivät Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita.
Rytkönen nosti esiin uhan, joka myös Euroopassa kohdistuu naisten oikeuksiin. Esimerkkinä hän mainitsi aborttioikeuden.
"Emme voi hyväksyä kehitystä, joka vie menneisyyteen."
Koivuviita puolestaan muistutti, että poliittiset valinnat ohjaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
"EU-tasolla olisi hyvä keskustella siitä, millaisia rahoja terveydenhuoltoon jäsenmaissa käytetään."
Tilaisuuden tallenteen voit katsoa täältä. Mukaan pyydettiin edustajia niistä puolueista, joilla on tällä hetkellä edustajia EU-parlamentissa. Perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit eivät lähettäneet edustajaa.
EU-vaalit järjestetään Suomessa 9. kesäkuuta 2024. Ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 29.5.–4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.–1.6.2024.
Kello 15.32 lisätty linkki vaalipaneelin tallenteeseen.