"Lakimuutos olisi Suomelle todella pitkä ja surullinen askel poispäin Länsi-Euroopan oikeusvaltioiden ihmisoikeuksia kunnioittavasta ytimestä. Missään muussa länsimaassa ei ole vastaavaa suojelutyön yleissääntelyä", Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.
Rytkösen mukaan suojelutyön yleissääntely ei käytännössä toimi. Hän muistuttaa, että yrittäessään säännellä kaikkien eri alojen kaikkia työpaikkoja Suomen hallitus tekee sääntelyn, joka ei toimi yhtään millekään alalle.
"Sääntelyä on mahdotonta tehdä sellaiseksi, että se huomioisi kaikkien erilaisten työpaikkojen ja eri alojen suojelutyön tarpeet. Siksikään tätä lakimuutosta ei pidä säätää, Rytkönen sanoo.
Hallitus edistää myös muita heikennyksiä suomalaisten palkansaajien asemaan. Tehy on erityisesti arvostellut vientivetoista palkkamallia.
Palkansaajat joutuvat Tehyn mukaan neuvottelemaan työnantajan kanssa toisistaan poikkeavista asetelmista, jos hallitus saa ajamansa muutokset läpi jo käynnistyneellä työehtosopimusneuvottelukierroksella. Asetelma on kiinni siitä, alkavatko neuvottelut ennen uuden lainsäädännön voimaantuloa vai sen jälkeen.
"On täysin epäasiallista muuttaa neuvottelujen pelisääntöjä kesken neuvottelukierroksen."
Myös STTK, SAK ja Akava katsovat, että kyse on taas uudesta työtaisteluoikeuteen kohdistuvasta ylimääräisestä, epätasapainoisesta ja kiireellä toteutetusta lisärajoituksesta.
Esitys on lausuntokierroksella, ja hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle alkuvuodesta 2025.
Lisätty 25.11. klo 7.54 keskusjärjestöjen kanta ja klo 8.06 tieto etenemisestä.