Tasa-arvovaltuutettu: Määräystä opintovapaan keskeyttämisestä raskauden vuoksi on päivitettävä – käytännöt syrjiviä ja lainvastaisia

Kesken opintovapaata raskaaksi tulevan työntekijän kohtelu on hyvinvointialueilla ja kunnissa ollut syrjivää.

Kuvateksti
”Tasa-arvovaltuutetun lausunto tuli juuri oikeaan aikaan, jotta voimme korjata asian neuvottelupöydässä”, sanoo toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi Tehystä.
Kuva: iStock

Oletko työstäsi opintovapaalla ja tulit raskaaksi? Miten menetellään?

Tasa-arvovaltuutetun lausunnon mukaan kunta-alan työehtosopimuksissa (KVTES) asiaa koskeva nykyinen määräys on tasa-arvolain ja myös perhevapaalainsäädännön tavoitteiden vastainen ja sitä tulee muuttaa. Vastaava määräys on myös hyvinvointialan työehtosopimuksessa.

”Parhaillaan käynnissä olevalla neuvottelukierroksella neuvotellaan tästäkin asiasta. Tasa-arvovaltuutetun lausunto tuli juuri oikeaan aikaan, jotta voimme huomioida asian neuvottelupöydässä ja korjata sen”, toteaa Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Tehy ja muut kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöt pyysivät asiasta lausuntoa tasa-arvovaltuutetulta, sillä työntekijä on esimerkiksi voinut menettää ainakin osin virka- ja työehtosopimuksen mukaiset palkalliset perhevapaansa.

Mainos alkaa
Henkilö pitelee puhelinta, jossa näkyy Tehy-lehden uutiskirje. Taustalla kannettavan näytöllä iloisia festivaalijuhlijoita. Mainoksessa teksti: "Voita festariliput! Tilaa Tehy-lehden uutiskirje ja voita liput Tikkurila Festivaaleille! Arvonta suoritetaan 18.6." sekä painike "Osallistu arvontaan".
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Henkilö pitelee puhelinta, jossa näkyy Tehy-lehden uutiskirje. Taustalla kannettavan näytöllä iloisia festivaalijuhlijoita. Mainoksessa teksti: "Voita festariliput! Tilaa Tehy-lehden uutiskirje ja voita liput Tikkurila Festivaaleille! Arvonta suoritetaan 18.6." sekä painike "Osallistu arvontaan".
Mainos päättyy

Työnantaja soveltaa sopimusmääräystä niin, että opintovapaa keskeytyy vasta synnytyspäivänä ja palkallinen raskausvapaa alkaa seitsemän päivän kuluttua synnytyksestä ja kestää sen jälkeen viisi viikkoa. 

Sopimusmääräys ei siis mahdollista opintovapaan keskeyttämistä pidemmäksi ajaksi kuin kuudeksi viikoksi synnytyksestä. Sen jälkeen synnyttänyt palaa automaattisesti opintovapaalle – pystyipä hän opiskelemaan tai ei.

Määräys on ollut voimassa ainakin 1990-luvulta asti.

Tasa-arvovaltuutettu nostaa lausunnossa esille monia muutostarpeita. Hän korostaa, että raskaana olevan on saatava keskeyttää opintovapaansa ja palata opintovapaalaissa tarkoitetulla tavalla työhönsä siirtyessään raskausrahakaudelle.

Tasa-arvovaltuutetun mukaan opintovapaan keskeyttämisen kestoa ei myöskään voi rajata etukäteen tai sen olisi oltava joka tapauksessa vähintään 14 viikkoa. Synnyttävällä tulee olla oikeus saada palkkansa 40 raskausrahapäivältä sekä 32 ensimmäiseltä vanhempainrahapäivältä samoin kuin muiden synnyttävien vanhempien.

Lisäksi opintovapaansa synnytyksen vuoksi keskeyttäneellä on oltava mahdollisuus pitää säästynyt opintovapaaoikeus myöhemmin ja ilman, että perhevapaan käyttäminen asettaa hänet epäedulliseen asemaan.

”Naisvaltaisilla sote- ja kasvatusaloilla on erityisen tärkeää, että työehdot eivät ole syrjiviä”, Else-Mai Kirvesniemi painottaa.