Suomen työmarkkinat ovat yhä voimakkaasti jakautuneet sukupuolen mukaan – naisten koulutus on hoitoalalta, miesten tekniseltä ja palkkaero on merkittävä

Tutkimuksen mukaan naisten ja miesten välinen palkkaero ei kavennu itsestään ajan kuluessa, vaan kehitys voi myös pysähtyä ja jopa kääntyä päinvastaiseksi.

Kuvateksti
Vaikka naisten koulutustaso on kasvanut ja naisia on siirtynyt suhteessa miehiä enemmän korkeamman taitotason ammatteihin, tämä ei näy palkkaeron kaventumisena samassa suhteessa.
Kuva: iStock

Sukupuolten välinen palkkaero on Suomessa edelleen merkittävä, vaikka se on erityisesti julkisella sektorilla hieman kaventunut. Työmarkkinat ovat yhä voimakkaasti jakautuneet sukupuolen mukaan. 

Asia selviää sosiaali- ja terveysministeriön Tilastokeskukselta tilaamasta tutkimuksesta, jonka aineisto on vuosilta 2013–2020.

Ammattien sukupuolen mukainen jakautuminen eli segregaatio on yhteydessä palkkaeroon, mutta se ei selitä sitä kokonaan. Miehet ansaitsevat kaikilla sektoreilla keskimäärin naisia enemmän.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Kunnissa ja valtiolla palkkaero on kaventunut tutkimusjakson aikana vajaalla kahdella prosenttiyksiköllä. Tämä johtuu pääasiassa naisten siirtymisestä paremmin palkattuihin tehtäviin.

Vaikka naisten koulutustaso on kasvanut ja naisia on siirtynyt suhteessa miehiä enemmän korkeamman taitotason ammatteihin, tämä ei näy palkkaeron kaventumisena samassa suhteessa. Naisilla on usein hoitoalan koulutus, miehillä puolestaan tekninen.

Raportti osoittaa, että segregaation purku pelkästään ei riitä tasoittamaan palkkaeroa. Palkkaero ei myöskään kavennu itsestään ajan kuluessa, vaan kehitys voi myös pysähtyä ja jopa kääntyä päinvastaiseksi. Esimerkiksi ensimmäisenä koronavuotena palkkaero kääntyi hienoiseen kasvuun, mutta vielä ei tiedetä, jääkö vaikutus pysyväksi.

Myös korkean taitotason ammateissa palkkaero on muita ammattitasoja suurempi. Etenkin johtajien palkkaero on huomattavan korkea (noin 24 %), ja ero on paikoin kasvanut.

Tutkimuksen mukaan naisvaltaisilla aloilla, kuten sote-palveluissa, palkat ovat selvästi miesvaltaisia aloja heikompia. Etenkin kaikkein naisvaltaisimmissa ammateissa työskentelevien miesten ja naisten välillä on merkittävä palkkaero.