STM:n selvitys: Iäkkäät eivät pääse tarpeeksi usein pihalle, mutta oikeudesta ulkoiluun ei olla säätämässä lakia – vangeilla oikeus ulkoiluun on

Suurimpana esteenä ulkoiluun mainittiin henkilökunnan puute.

Kuvateksti
Vanhus saattaa myös itse kieltäytyä ulkoilusta. Toisaalta kyselyssä mainittiin, että ulkoilusta kieltäytyjä saattaisi kuitenkin nauttia ulkoilusta.
Kuva: Pia Hietamies

Iäkkäät eivät pääse ulkoilemaan riittävästi kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa asumisessa, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön selvityksessä.

Ulkoilussa on huomattavia eroja sekä hyvinvointialueiden että yksiköiden välillä. Kotihoidossa ulkoillaan harvemmin kuin ympärivuorokautisessa asumisessa. RAI-arviointien mukaan kotihoidon asiakkaista vain reilu puolet ulkoilee vähintään kerran viikossa.

RAI (Resident Assessment Instrument) on väline, jolla ammattilainen arvioi asiakkaan toimintakykyä ja palvelutarpeita.

Ministeriön selvitys ikääntyneiden subjektiivisesta ulkoiluoikeudesta ja muista mahdollisuuksista ulkoilun lisäämiseen liittyy pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan.

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa vähiten tyytyväisiä asiakkaita ulospääsyyn oli Keski-Pohjanmaan, Helsingin, Kymenlaakson ja Kainuun hyvinvointialueilla.

Suurimpana esteenä ulkoiluun mainittiin henkilökunnan puute. Vanhus saattaa myös itse kieltäytyä ulkoilusta. Toisaalta kyselyssä mainittiin, että ulkoilusta kieltäytyjä saattaisi kuitenkin nauttia ulkoilusta.

Esimerkiksi vangeilla on oikeus päivittäiseen ulkoiluun. Selvitys ei kannata subjektiivisen oikeuden säätämistä vanhusten ulkoiluun, koska sosiaalihuollon palveluihin tavoitellaan säädösperusteisia säästöjä 100 miljoonan euron edestä. Selvityksessä todetaan myös, että yhtä yksityiskohtaa koskeva säädös ei olisi perusteltu.

Sen sijaan ministeriö antaa suosituksia. Toimijoita kannustetaan suunnitelmallisuuteen ulkoilun järjestämisessä, henkilöstön osaamiseen vahvistamiseen, vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen sekä asuin- ja ulkoympäristöjen kehittämiseen. Ministeriön mukaan hyvinvointialueilla, kunnilla ja järjestöillä on merkittävä rooli suositusten käytäntöön viemisessä.