Sote-liitot ottavat yhdessä kantaa hallitusohjelmaan: ”Sanelupolitiikka ei tuo työmarkkinarauhaa”

Tehy ja yhdeksän muuta sote-alan liittoa vaativat, että hallitus luopuu henkilöstön asemaa heikentävistä kirjauksista ja sote-rahoituksen leikkauksista.

Kuvateksti
Liittojen mielestä työntekijän aseman heikentäminen ei ole avain työntekijäpulan ratkaisuun.
Kuva: Aki Rask

Uudessa hallitusohjelmassa palkankorotusten "yleinen linja" halutaan kirjata lakiin. 

Sote-liitot kritisoivat ajatusta: "Vientivetoinen malli johtaa tilanteeseen, jossa julkisten alojen palkkakuoppa syvenee ja sukupuolten välinen palkkaepätasa-arvo pahenee. Tätä meidän on mahdoton hyväksyä."

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jatkossa yleistä linjaa ei voisi ylittää valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksella. Liittojen mielestä se rapauttaisi sovittelujärjestelmän roolia: "Julkisten alojen näkökulmasta tässä säädetään, että valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan tulee noudattaa työnantajapuolen tahtoa."

Pyyhkeitä saa myös ajatus, ettei alle vuoden mittaiselle työsopimukselle tarvittaisi enää perusteita. Samaan aikaan alalla on vakava työntekijäpula, jota moni työryhmä yrittää ratkaista.

"Kirjaus viittaa kintaalla näille pyrkimyksille ja houkuttelee sote-ammattilaisia pikemminkin vaihtamaan alaa."

Hallitusohjelma leikkaa sote-rahoituksen kasvua 1,4 miljardilla eurolla. Liitot muistuttavat, että väestö ikääntyy ja tarvitsee enemmän hoitoa ja palveluja. Jos rahoituksen kasvua leikataan, leikataan ihmisten mahdollisuutta saada vaivansa hoidettua.

Sote-liitot vetoavat hallitukseen, että henkilöstön asemaa heikentävistä kirjauksista ja sote-rahoituksen leikkauksista luovutaan.

"Työmarkkinarauhaa ei tuoteta sanelupolitiikalla. Esitys tarkoittaa, että ammattiliittojen on turvauduttava vielä voimakkaampiin painostuskeinoihin tasa-arvoisen palkkakehityksen aikaansaamiseksi."

Kannanottoon ovat osallistuneet Tehyn lisäksi SuPer, Lääkäriliitto, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, Talentia, Hammaslääkäriliitto, Suomen Fysioterapeutit, Psykologiliitto, Terveydenhoitajaliitto ja Työterveyshoitajaliitto.