Sairaanhoitajaopiskelijat kokevat edelleen harjoitteluissa epäasiallista kohtelua – ei kutsuta nimellä, tauko liinavaatevarastossa

Opiskelijat olivat kuormittuneita jo ennen valmistumistaan. Silti 70 prosenttia koki hoitoalan omakseen.

Kuvateksti
Opiskelijoiden mielestä sairaanhoitajapula näkyy ohjauksen laadussa.
Kuva: Jaakko Martikainen

Suomen Sairaanhoitajien tuoreessa opiskelijakyselyssä paljastui, että opiskelijoiden epäasiallinen kohtelu harjoittelupaikoissa on edelleen yleistä.

Epäasiallinen kohtelu näkyi muun muassa opiskelijoiden eristämisenä ruokailutilanteissa – opiskelija saatettiin passittaa ruokailemaan liinavaatevarastoon – eikä heitä puhuteltu nimellä.

Peräti 35 prosenttia vastaajista ilmoitti kohdanneensa harjoittelussa epäasiallista käytöstä. Luku on lähes sama kuin edellisessä, vuonna 2019 tehdyssä kyselyssä.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

”Opiskelijat ovat tulevaisuutemme kollegoita. Herää kysymys kohdellaanko näissä työyksiköissä muitakin työkavereita huonosti”, toiminnanjohtaja Anne Pauna miettii.

Kyselyssä nousi esiin myös opiskelijoiden jaksaminen, sillä 91 prosenttia vastanneista käy palkkatöissä opintojensa ohessa. Tähän vaikuttanee se, että opintoihin kuuluvat harjoittelut ovat palkattomia. Yli puolet vastaajista ilmoitti olevansa kuormittuneita tai erittäin kuormittuneita.

Suuret ryhmäkoot saivat kritiikkiä sekä opiskelijoille että opettajille vuonna 2024 tehdyissä kyselyissä. Monet kokivat, etteivät päässeet ison ryhmän vuoksi osallistumaan esimerkiksi simulaatioharjoituksiin, vaan jäivät seuraamaan sivusta.

Opiskelijat kuvaavat sairaanhoitajapulan näkyvän ohjauksen laadussa. Heitä huoletti, että ohjaus jää puutteelliseksi ja se vaikuttaa oppimiseen ja ammatilliseen kehittymiseen. 

Vaikka sairaanhoitajapula vaikuttaa negatiivisesti opiskelijoiden kokemuksiin, 70 prosenttia vastaajista koki silti hoitoalan omakseen. 42 prosenttia vastaajista aikoo jatko-opiskella viiden vuoden sisällä. Säästöt vaikuttavat myös jatko-opintoihin. Esimerkiksi lähihoitajien mahdollisuudet jatkaa opintoja sairaanhoitajiksi kaventuvat aikuiskoulutustuen lakkauttamisen myötä.

Suomen Sairaanhoitajat toteutti kyselyn joulukuun 2023 ja tammikuun 2024 aikana. Kyselyyn vastasi 400 opiskelijaa, ja vastaajia oli joka ammattikorkeakoulusta.