Maan hallitus on luvannut 50 000 uutta sairaanhoitajaa vuoteen 2024 mennessä. Ongelmana tavoitteen saavuttamisessa on ollut brittien vähäinen kiinnostus alaa kohtaan. Kiinnostusta on kuitenkin saatu lisättyä esimerkiksi sillä, että sairaanhoitajien opiskelua on tuettu taloudellisesti vuodesta 2020 lähtien.
Alan ammattiliitot korostavat, että koulutukseen ja palkkojen parantamiseen täytyy edelleen panostaa alan vetovoimaisuuden turvaamiseksi.
”Liitot myös kysyvät, onko henkilöstön pohjautuminen näin vahvasti ulkomaiseen työvoimaan kestävää”, huomauttaa Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.
Vaikka rekisterissä on ennätysmäärä ammattilaisia, myös alalta poistuminen on ennätysluvuissa. Viime vuonna rekisteristä poistui 27 000 hoitajaa, mikä on 13 % edellisvuotta enemmän. Vuonna 2021 rekisteristä 40 % poistui eläkkeelle jäämisen vuoksi ja 20 % työn kuormittavuuden takia.
Ennen Iso-Britannian eroa EU:sta, suurin osa sen ulkomaisesta työvoimasta tuli muista EU-maista. Nyt Brexitin jälkeen suurin osa tulee EU-maiden ulkopuolelta – erityisesti Filippiineiltä ja Intiasta. NHS:llä eli maan julkisella terveydenhuollolla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten mukainen lista maista, joista ei tule rekrytoida sote-alan henkilöstöä näiden maiden oman työvoimapulan vuoksi.
Lista sisältää kaikkiaan 47 maata, joista 36 on Afrikassa, 10 Aasiassa ja yksi Keski- Amerikassa.