Pula hoitajista näkyy kesällä sote-alan työpaikoilla sekä varhaiskasvatuksessa – palvelut vähenevät ja henkilöstö kuormittuu

Pula koulutetusta hoitohenkilöstöstä on syy toimintojen sulkemiseen tai supistamiseen hyvinvointialueilla kesällä. Näin 85 prosenttia luottamusmiehistä vastasi Tehyn kyselyyn.

Kuvateksti
Tehy on kerännyt tietoja terveyden- ja sosiaalihuollon sekä varhaiskasvatuksen henkilöstöjärjestelyistä kesäisin vuodesta 1991 lähtien. 
Kuva: Aki Rask

Hyvinvointialueilla on kesällä vakava pula hoitajista, selviää Tehyn kyselystä.

Kyselyssä Tehyn luottamusmiehet arvioivat, miten kesä vaikuttaa sosiaali- ja terveyspalveluihin hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla sekä varhaiskasvatukseen kunnissa.

Pula koulutetusta hoitohenkilöstöstä on syy toimintojen sulkemiseen tai supistamiseen hyvinvointialueilla kesällä, vastasi 85 prosenttia hyvinvointialueiden luottamusmiehistä. 69 prosenttia mainitsi vuosilomat supistamisen syynä, ja 15 prosenttia totesi, että kysyntä vähenee kesällä. Luottamusmiehet saivat valita useita vastausvaihtoja. 

Hyvinvointialueiden luottamusmiehet arvioivat, että kesä kuormittaa hoitohenkilöstöä enemmän kuin viime kesä. Syitä ovat muun muassa liian vähäinen henkilöstömäärä, toistuva joustaminen ja pelko potilas- ja asiakasturvallisuudesta. 

Hyvinvointialueilla hoitohenkilöstön halukkuus tehdä lisätöitä tai vaihtaa vuoroja on jonkin verran vähentynyt. Kaksi kolmasosaa työnantajista on ottanut käyttöön rahakannustimia, kuten hälytysrahakorvauksen tai vuosiloman siirtokorvauksen.

Yksityisellä sektorilla 59 prosenttia luottamusmiehistä vastasi, että toimintoja supistetaan vuosilomien ja hoitajapulan vuoksi.  

Yksityisellä sektorilla tuotetaan esimerkiksi ympärivuorokautista palveluasumista, kehitysvammaisten palveluita, päihdehuoltoa ja mielenterveyspalveluita.

Vajaa puolet yksityissektorin työnantajista on tehostanut kesäsijaisten rekrytointia. Yksityissektorilla ei ole kyselyn mukaan käytössä lisäkannustimia. 

Luottamusmiesten mukaan riittämätön palkkaus on yleisin syy siihen, että työnantajat eivät saa riittävästi työntekijöitä yksityissektorin työpaikoille.

Kuntien varhaiskasvatuksessa kesä kuormittaa henkilökuntaa, koska se joutuu toistuvasti joustamaan, eikä työntekijöitä ei ole tarpeeksi.

Luottamusmiesten mukaan eniten varhaiskasvatuksessa kuormittaa työskentely muualla kuin omassa yksikössä. Varhaiskasvatuksessa on tapana sulkea osa päiväkodeista kesäisin, ja vakituinen henkilöstö kiertää eri toimipisteissä, jotta toiminta saadaan varmistettua.

Työnantajat eivät ole varhaiskasvatuksessa ottaneet käyttöön erityisiä kannustimia. 

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mielestä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla tulisi panostaa palkkaukseen ja työoloihin nykyistä pysyvämmin ja kestävämmin.

Rytkönen ymmärtää kannustimet ja kokee hyväksi sen, että joustamisesta saa korvauksen. 

"Hoitajapulan kestävä ratkaiseminen edellyttää yksinkertaisesti pitkäjänteistä palkkauksen ja työolojen parantamista. Vain niin voidaan turvata myös hoidon laatu ja potilasturvallisuus. Väliaikaisratkaisut eivät ole myöskään kovin vaikuttavaa tai tehokasta verovarojen käyttöä."

Kyselyyn vastasi yhteensä 224 tehyläistä luottamusmiestä. Heistä 82 edusti julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa, 104 yksityistä sosiaali- ja terveyspalvelualaa ja 38 varhaiskasvatusta.

 

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy