Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue sai taas moitteita – nyt huomautus opiskeluhuollon psykologipalvelujen järjestämisestä

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen, joka koskee vakavia puutteita opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisessä. Monista alueen kunnista psykologipalvelu puuttuu kokonaan tai on järjestetty vain osittain.

Kuvateksti
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella opiskeluhuollon psykologipalvelujen järjestämisessä on vakavia puutteita
Kuva: iStock

Lakisääteiset opiskeluhuollon psykologipalvelut eivät toteudu yhdenvertaisesti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. 

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan se selvitti perusopetuksessa olevien oppilaiden psykologipalveluiden järjestämisen, kun se oli saanut hyvinvointialueelta vastaukset aiempiin omavalvonta-asioihin sekä yhteen muistutukseen. Lisäksi aluehallintovirastoon oli tullut neljä epäkohtailmoitusta ja yksi kantelu psykologipalveluista lokakuun 2024 ja helmikuun 2025 välisenä aikana.

Aluehallintoviraston selvityksen mukaan opiskeluhuollon psykologipalvelujen järjestämisessä on vakavia puutteita. Palvelut eivät toteudu kaikilta osin lain mukaan ja yhdenvertaisesti koko hyvinvointialueella.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Yhtä psykologia kohden saa olla enintään 780 opiskelijaa, mutta kaikilla alueilla opiskelijoita oli yhtä psykologia kohden merkittävästi enemmän. Pahin tilanne oli Oulunkaaren alueella (Ii, Pudasjärvi, Utajärvi, Vaala), jossa yhtä koulupsykologia kohden oli 5 727 opiskelijaa eli yli seitsemän kertainen määrä.

Aluehallintovirasto antoi huomautuksen vastaisen toiminnan varalle.

Henkilöstömitoituksen mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella tulisi olla yhteensä 65 koulupsykologia, kun tällä hetkellä psykologin täytettyjä toimia on 29 eli alle puolet. Näin ollen opiskeluhuollon psykologipalvelujen resurssointi, yksilökohtainen ja yhteisöllinen koulupsykologipalvelu sekä psykologin tutkimukset eivät toteudu yhdenvertaisesti koko hyvinvointialueella.

Syyslukukaudella 2024 opiskeluhuollon psykologipalveluita ei ollut ollenkaan saatavilla yhdeksässä kunnassa. Palveluiden riittämätön määrä tai kokonaan puuttuminen oppilaitoksesta kuormittaa muita opiskeluhuollon ammattilaisia ja alueellisia psykiatrisia palveluja.

Aluehallintovirasto kehottaa hyvinvointialuetta laatimaan opiskeluhuollon psykologipalveluiden palveluyksikkökohtaiset omavalvontasuunnitelmat sekä jatkamaan omavalvonnan kehittämistä sen varmistamiseksi, että opiskeluhuollon psykologille pääsyä koskevat ajantasaiset tiedot ovat luotettavia ja palveluun pääsyn todellista tilannetta on mahdollista seurata kunnittain tai toimintayksiköittäin.

Aluehallintovirasto jatkaa psykologipalveluiden valvontaa ja pyytää selvityksen niistä toimenpiteistä, joihin hyvinvointialueella on ryhdytty.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kehotti viimeksi maaliskuussa hyvinvointialuetta ryhtymään korjaaviin toimenpiteisiin, jotta lasten neuvolapalvelut olisi järjestetty lainsäädännön edellyttämällä tavalla.