Käytännössä tehtäviä lakkautetaan ja tilalle tarjotaan uusia tehtäviä, työntekijöiden tehtävänkuvia muutetaan tai työntekopaikkaa tai työaikaa muutetaan. Jos työntekijä kieltäytyy muutoksista, palvelussuhde voi päättyä.
Ammattiosaston mukaan säästöjä ei tulisi kohdentaa jo ennalta kuormittuneeseen hoitohenkilökuntaan eikä heidän lähiesihenkilötyöhönsä.
”On kestämätöntä, jos samasta yksiköstä yritetään sekä vähentää henkilökuntaa että laajentaa aukioloaikoja. Yhtälö ei vain toimi”, sanoo pääluottamusmies Saara Partanen.
Osa säästöistä aiotaan saada ostopalveluiden vähentämisellä, vuokrien säästöillä, hankkeiden määrän karsinnalla ja alasajolla. Säästöjä saadaan myös toimitiloja karsimalla.
Ammattiosaston mukaan hyvinvointialue on jättänyt yt-neuvotteluissa toimittamatta henkilöstöedustajien pyytämiä tietoja toimenpiteiden sisällöstä ja jättänyt huomioimatta henkilöstöedustajien tekemiä esityksiä.
Osa toimenpiteistä on ammattiosaston mielestä ristiriidassa hyvinvointialueen strategian ja aluehallituksen aiempien päätösten kanssa. Hyvinvointialue ei myöskään ole pystynyt kertomaan, missä ajassa mahdolliset irtisanomiset toteutettaisiin.
Tehyn Pirhan ammattiosasto katsookin, että laissa tarkoitettu yhteistoimintavelvoite ei ole täyttynyt.
”Kyse ei ole ollut aidoista yt-neuvotteluista. Joitakin muutoksia työnantaja on neuvottelujen kuluessa omiin esityksiinsä tehnyt, mutta valtaosin neuvotteluissa työnantaja keskittyi lähinnä perustelemaan omia esityksiään”, toteaa koordinoiva pääluottamusmies Kimmo Mäkelä.
Yt-neuvottelujen tulosta käsitellään aluehallituksessa 28. lokakuuta. Hyvinvointialueen mukaan päätöksistä kerrotaan henkilöstölle tarkemmin tehtäväalueiden omissa tiedotustilaisuuksissa 29. lokakuuta.