Onko perheesi kasvamassa – lue, mikä kaikki perhevapaissa elokuun alussa muuttuu

Perhevapaauudistus astuu voimaan elokuun alussa. Sen tarkoitus on lisätä tasa-arvoa. Uutta on myös palkaton omaishoitovapaa.

Kuvateksti
Perhevapaauudistusta valmisteltiin pitkään.
Kuva: iStock

Perhevapaauudistus antaa ensimmäistä kertaa yhtä suuren vanhempainvapaakiintiön molemmille vanhemmille. Vapaita voi käyttää monessa jaksossa lapsen kaksivuotispäivään asti.

Uusia määräyksiä sovelletaan, jos lapsen laskettu aika on 4. syyskuuta 2022 tai sen jälkeen. Adoptiolapsen kohdalla näin tehdään, jos lapsi on otettu perheen hoitoon heinäkuun viimeisenä päivänä tai sen jälkeen.

Tavoitteena on perheen hyvinvoinnin lisäksi parantaa työelämän tasa-arvoa. Uusi laki ottaa paremmin huomioon erilaiset perhetilanteet ja myös monimuotoiset perheet. Tarkoitus on, että vanhempainvapaat ja hoitovastuu jakautuvat tasaisesti vanhempien kesken perheissä, joissa on kaksi vanhempaa.

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy

Uudessa järjestelmässä vanhempainpäivärahoja ovat vanhempain­raha, raskausraha ja erityisraskausraha.

Vanhempainrahaa maksetaan yhdestä lapsesta 320 arkipäivältä. Kummallakin vanhemmalla on oma 160 arkipäivän vanhempainrahakausi, joka tarkoittaa noin 6,5 kuukautta. Yksinhuoltaja voi käyttää itse koko vapaan. Vanhempi voi halutessaan luovuttaa omasta kiintiöstään enintään 63 arkipäivää toiselle vanhemmalle. 

Raskausrahaa maksetaan ennen vanhempainrahakauden alkua 40 arkipäivältä. Raskausvapaan voi aloittaa 30 arkipäivää ennen laskettua synnytysaikaa tai työnantajan kanssa sopien viimeistään 14 arkipäivää ennen laskettua aikaa.

Erityisraskausraha tarkoittaa korvausta, jota voi saada, jos työ vaarantaa äidin tai sikiön terveyden eikä työnantaja pysty poistamaan vaaraa tai tarjoamaan muuta työtä.

Ennallaan pysyvät kotihoidon tukijärjestelmä sekä oikeus olla poissa töistä, kunnes lapsi täyttää kolme.

Uutta on myös palkaton omaishoitovapaa. Työntekijällä on oikeus saada enintään viisi palkatonta vapaapäivää vuodessa, jos omainen tai samassa talou­dessa asuva läheinen tarvitsee apua tai tukea. 

Tehy on ollut neuvottelemassa siitä, että kunta-alan työehtosopimus ja sote-sopimus saadaan ajan tasalle perhevapaauudistukseen liittyen.

Lue lisää perhevapaista Tehyn työelämäoppaasta.

Tietoa perhevapaista Kelan sivuilla.