Naiset tienaavat yhä vähemmän kuin miehet – jos nykymeno jatkuu, palkkatasa-arvo toteutuu Suomessa vasta seuraavan vuosisadan vaihteessa

STTK arvelee, että yksi ratkaisu palkkaeron kaventamiseen voisi löytyä palkka-avoimuuden lisäämisestä.

Kuva: iStock

Naisten ja miesten palkkaero on pysynyt ennallaan edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2022 naisten ansiot ovat 84,3 prosenttia miesten ansioista. Palkkaero on Suomessa suurempi kuin Euroopan unionin maissa keskimäärin.

STTK:n tuoreen kansalaiskyselyn perusteella yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että perusteettomien palkkaerojen vähentämisessä on onnistuttu jokseenkin tai erittäin huonosti.

STTK arvelee, että yksi ratkaisu asiaan voisi löytyä palkka-avoimuuden lisäämisestä. Kyselyyn vastanneista 67 prosenttia suhtautuu jokseenkin tai erittäin myönteisesti siihen, että palkkatiedot kerrottaisiin työpaikoilla nykyistä avoimemmin. Myönteisimpiä palkka-avoimuudelle ovat alle 35-vuotiaat.

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy

Tänään 4.11. vietetään naisten palkkapäivää. STTK aloitti Naisten palkkapäivän vieton vuonna 2011. Palkkapäivä kertoo, milloin naisten palkanmaksu kunakin vuonna laskennallisesti päättyy.

STTK:n mielestä palkkaeroon on puututtava nykyistä huomattavasti tehokkaammin.

”Muussa tapauksessa palkkatasa-arvo toteutuu Suomessa käytännössä vasta seuraavan vuosisadan vaihteessa jos kehitys ylipäätään etenee oikeaan suuntaan”, STTK:n juristi Katariina Sahlberg arvioi.

myös yk on kiinnittänyt huomiota siihen, että naisten ja miesten palkkaero on Suomessa edelleen sitkeä. YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevä komitea (CEDAW) antoi tällä viikolla Suomelle suosituksia, jotka koskevat palkkatasa-arvon edistämistä. 

Komitea suositteli Suomelle useita toimenpiteitä palkkatasa-arvon parantamiseksi. Niihin sisältyy muun muassa samapalkkaisuusperiaatteen varmistaminen koko työmarkkinoilla palkkauksen läpinäkyvyyden ja palkkakartoitusten avulla.

Palkkatasa-arvoa pitää komitean mukaan lisätä ottamalla käyttöön analyyttisiä työn arviointi- ja luokitteluvälineitä. Lisäksi suositus kiinnittää huomiota naisenemmistöisiin toimialoihin ja muita heikommassa asemassa olevien naisten palkkauksen parantamiseen. 

Klo 13.22 lisätty tieto YK:n komitean suosituksista.