Noin kahdenkymmenen työmarkkinajärjestön johtajat kokoontuivat perjantaina pääministeri Petteri Orpon kutsusta tämän virka-asunnolle Kesärantaan. Kutsuttujen joukossa oli järjestöjohtajien lisäksi myös valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.
Tapaaminen liittyi hallituksen ajamaan vientivetoiseen palkkamalliin. Pääministeri Petteri Orpo kertoi aiemmin Ylelle, että tavoitteena on saada työmarkkinajärjestöjen neuvottelut palkkamallista uudestaan käyntiin. Ajatuksena on, että jos työmarkkinajärjestöt sopivat palkkamallista keskenään, sen toteuttamiseksi ei tarvita lakia.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi perjantain keskusteluja tuoreeltaan:
”Synnytyssalikätilönä voin sanoa, että yksikään vauva ei ole sisälle koskaan jäänyt. Se pätee tähänkin. Loppuun asti neuvotellaan, mutta en kiellä sitä, että tilanne on äärimmäisen vaikea.”
Järjestöjohtajat keskustelivat mallista jo viime vuoden lopulla. Työntekijäkeskusjärjestö SAK kuitenkin keskeytti keskustelut, sillä se olisi halunnut palkkamallin lisäksi keskusteltavan myös muista hallituksen kaavailemista työelämämuutoksista.
Perjantain tapaamista pääministeri Petteri Orpo kuvaili hyvähenkiseksi. Hän kertoi Ilta-Sanomien suorassa lähetyksessä esittäneensä vahvan vetoomuksen sen puolesta, että lakot peruttaisiin. SAK on ilmoittanut aloittavansa kahden viikon lakot maanantaina.
Orpo myös kertoi, että valtiosihteeri Mika Nykänen käy vielä tilannetta läpi työmarkkinajärjestöjen kanssa, ja pyrkimys on saada kaikki palaamaan neuvottelupöytään.
”Kaikki kortit täytyy katsoa. On hienoa, että käytetään kaikki tavat saada ratkaisu”, Millariikka Rytkönen totesi.
Hallitus on jo edistänyt uuteen palkkamalliin liittyvää lakivalmistelua. Tammikuussa työ- ja elinkeinoministeriö asetti työryhmän valmistelemaan lakimuutoksia, joilla toteutetaan hallitusohjelman kirjaus neuvottelujärjestelmän kehittämisestä. Kirjauksen mukaan laissa työriitojen sovittelusta säädettäisiin, että palkankorotusten yleistä linjaa ei voida ylittää valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksella. Tällöin vientialat käytännössä asettaisivat rajat muiden alojen palkankorotuksille.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on todennut, että lakimuutos johtaisi naisvaltaiset alat pysyvään palkkakuoppaan. Tehyn mukaan palkkamallissa on oltava mahdollisuus ja oikeus perustellusta syystä tehdä myös linjasta poikkeavia ratkaisuja. Tehyn mukaan hallituksen ajama lakimuutos olisi myös vastoin Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia ja EU-oikeutta.
”Jos laki säädetään, Tehy on valmis viemään asian kansainväliseen tuomioistuimeen”, Millariikka Rytkönen sanoo.