Helsingin kohdalla tiedetään korkeintaan kuuden kuukauden karenssista. Lapin sairaanhoitopiirin kaksi vuotta on Tehyn juristi Päivi Vannisesta tyrmäävän pitkä aika.
”Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Lapin sairaanhoitopiiri on alueellaan valtavan iso työnantaja. Tämä tekee teosta vielä moitittavampaa.”
Erityisen räikeänä Vanninen pitää sitä, että työntekijä ei ole työnantajien sopimuksissa osapuoli, mutta ne rajoittavat hänen elämäänsä ja mahdollisuuksiaan työllistyä. Yleensä työntekijä saa tiedon rekrytointikiellosta vasta työnhakuvaiheessa syynä palkkaamatta jättämiseen.
Työsopimuslain mukaan kilpailukieltosopimus pitää kompensoida rahalla ja sopimukseen on oltava erityisen painava syy. Kilpailukieltosopimuksen tehneet ovat yleensä korkealla hierarkiassa ja palkka sen mukainen.
”Hoitajien kohdalla työnantaja ottaa rusinat pullasta ja jäsenille jää tyhjä käsi”, Vanninen sanoo.
”Menettely loukkaa perusoikeuksia. Sairaanhoitopiirissä työskennellyt ei pysty kahteen vuoteen valitsemaan vapaasti työpaikkaansa eikä sitä kompensoida mitenkään. Hän on kuin panttivankina.”
Lapin sairaanhoitopiirin vs. johtaja Timo Tammilehto myöntää Lapin Kansalle, että kahden vuoden ehto on kaikissa ostopalvelusopimuksissa. Syyksi hän sanoo työvoiman saatavuuden turvaamisen. Vastaavanlainen muotoilu on sopimuksissa myös koko Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella. Tammilehto sanoo, että "ehto ei ole ehdoton", vaan siitä voidaan joskus poiketa.
Onko sinulla kokemusta asiasta? Ota yhteyttä Tehyn asiointipalveluun, johon kirjaudut jäsennumerollasi, mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksillasi. Kirjaa asiointipalveluun omin sanoin tapahtumakuvaus.
Lue lisää:
Tehyn kantelu oikeusasiamiehelle: Helsingin kaupungin ja terveysalan yrittäjien sopimus kieltää kaupungilla työskentelevien palkkaamisen yrityksiin