Lapin hyvinvointialueen pääluottamusmies: ”Pitkään jatkuneet poikkeusolot ovat kuluttaneet henkilöstön toleranssin”

Lapin hyvinvointialue vältti yt-neuvotteluissa irtisanomiset ja lomautukset ainakin toistaiseksi. Tehyn pääluottamusmies vaatii hoitotyön lähijohtamisen vahvistamista, jotta seuraavat muutokset voidaan toteuttaa hallitusti.

Kuvateksti
Lapin hyvinvointialueella yhtenä säästökeinona voi olla jättää uudelleen täyttämättä määräaikaisia palvelussuhteita.
Kuva: Ari Korkala

Lapin hyvinvointialue tiedotti eilen 13. tammikuuta yhteistoimintaneuvotteluista, jotka käynnistyivät 23. lokakuuta ja päättyivät 3. joulukuuta. Neuvottelut kohdistuivat kaikkiin toimintoihin ja neuvottelujen piirissä oli koko hyvinvointialueen henkilöstö, jonka määrä on lähes 8 000 henkilöä.

Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin. Irtisanomisia voi kuitenkin tulla, mikäli työntekijä tai viranhaltija ei halua vastaanottaa hänelle tarjottua uutta työsopimusta tai viranhoitomääräystä.

Säästöjä haetaan myös jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Myös määräaikaisia palvelussuhteita jätetään mahdollisuuksien mukaan täyttämättä uudelleen.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

”Keskeneräisyys ja jatkuvat yt-neuvottelut ovat tuottaneet epävarmuutta työntekijöille. Etenkin sijaiset ovat huolissaan töiden jatkuvuudesta. 370 on irtisanomisuhan alla. Heistä 70 on lähijohtajia, joiden tehtävä päättyy ja tilalle tarjotaan töitä aikaisempaa pienemmällä palkalla” sanoo Tehyn koordinoiva pääluottamusmies Sari Soini.

Hyvinvointialueen tavoitteena on madaltaa johtamisjärjestelmää niin, että johtamistasoja on pääsääntöisesti enintään neljä. Yhteensä nämä muutokset koskevat Lapin hyvinvointialueella noin sataa esihenkilö- ja johtotehtävissä toimivaa. Säästötavoite johtamisjärjestelmän keventämiselle oli 1,8 miljoonaa euroa vuodelle 2025.

Jo viime kevään yt-neuvotteluissa todettiin, että osa tehtävistä jätetään täyttämättä, henkilöstöä siirtyy eläkkeelle. Hyvinvointialueen työntekijöistä 1 200 eläköityy vuosina 2024–2028.

Vuoden vaihteessa Pelastustoimi ja Ensihoito yhdistyivät Pelastus- ja ensihoitopalvelujen toimialueeksi. Työn alla on hyvinvointialuetta koskevan varahenkilöstöjärjestelmän luominen, kun aikaisemmin sellainen on ollut vain Rovaniemellä.

Hyvinvointialueen tiedotteen mukaan henkilöstön edustajat korostivat keskusteluissa lähijohtamistyön merkitystä työntekijöiden arjessa. Lähijohtamisen arvo yksiköiden päivittäisen arjen sujuvuudelle sekä henkilöstön työhyvinvoinnille on suuri, ja asiaan on kiinnitettävä muutosten yhteydessä huomiota.

”Pitkään jatkuneet poikkeusolot ovat kuluttaneet henkilöstön toleranssin. Poikkeusolot alkoivat jo ennen koronaa ja ovat jatkuneet sote-uudistuksen myötä. Keskeneräistä on edelleen paljon. Hoitotyön lähijohtamista pitää vahvistaa, jotta seuraavat muutokset voidaan toteuttaa hallitusti ja työntekijät saavat tarvitsemansa tuen”, Soini kertoo.

Palvelussuhteen ehtojen olennaiset muutokset koskevat enintään 468 henkilöä. Työnantajan mukaan lomautuksien käyttöä vuoden 2025 aikana ei voida poissulkea, ja niistä tullaan tarvittaessa neuvottelemaan henkilöstön edustajien kanssa vielä erikseen.

Lapin hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2025 on ensimmäistä kertaa vuositasolla tasapainossa eli rahoitus riittää kattamaan toiminnan kulut.

Lapin hyvinvointialueen tilinpäätös vuodelta 2023 oli 90,3 miljoonaa euroa alijäämäinen ja vuoden 2024 tilinpäätöksen alijäämäksi arvioidaan noin 88 miljoonaa euroa. Kun talousarvioesitys vuodelle 2025 päätyy nollatulokseen, ei uutta alijäämää kerry.