Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että jokainen työntekijä tekee ilmoituksen työnantajalleen kohtaamastaan väkivaltatilanteesta.
”Tästä syystä jokainen ilmoitus on todellakin paras puolustus. Työnantajalla on lakiin perustuva velvollisuus puuttua tiedossaan oleviin työturvallisuuspuutteisiin viime kädessä työturvallisuusrikoksen uhalla.”
Väkivalta on hoitoalalla todella yleistä. Tehyn vuonna 2021 teettämän tutkimuksen mukaan 69 prosenttia vastaajista oli kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa uransa aikana. 39 prosenttia kertoi, että väkivaltatilanteesta eteenpäin kertominen ei johtanut minkäänlaisiin jatkotoimiin.
”Työnantajan passiivisuus liian usein johtaa siihen, että hoitajat nuolevat haavansa yksin. Näin ei voi jatkua! Työnantaja ei voi valita, mihin väkivaltatapauksiin se reagoi. Sen on selvitettävä perin juurin jokainen hoitajaan kohdistettu lyönti, potku tai uhkaus ja huolehdittava, ettei se ikinä toistu”, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Yksi syy ilmoitusten tekemättömyyteen oli monien hoitajien kokemus siitä, että aiemmin työnantaja ei ollut ryhtynyt ilmoituksen pohjalta mihinkään toimenpiteisiin.
”Ilmoittaminen koetaan ikään kuin turhaksi. Vaikka työntekijä oli itse asianmukaisesti ilmoittanut väkivaltatilanteesta, ilmoittaminen ei auttanut poistamaan väkivaltaa eikä parantanut työturvallisuutta.”
Tehy rohkaisee jäseniään tekemään ilmoituksia työnantajalle ja tarvittaessa poliisille. Siksi tänä vuonna Tehyn Nyrkkisääntö-kampanjan slogan on ”Ilmoitus on paras puolustus”.
Tehy aloitti vuosi sitten Nyrkkisääntö-kampanjan, joka vastustaa hoitajiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tänään 2. lokakuuta on YK:n kansainvälinen väkivallattomuuden päivä.