Lainsäädännöstä löytyi aukko – saako työnantaja kertoa hoitajaa lyöneen potilaan nimen poliisille?

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan potilaan ja työntekijän oikeudet ovat tilanteessa jännitteisessä suhteessa.

Kuvateksti
Väkivaltatilanteet ovat sote-alalla yleisiä.
Kuva: Petri Blomqvist

Lainsäädännössä ei ole säädetty, onko hoitajan työnantajalla oikeus kertoa poliisille potilaan nimi, joka on ollut hoitajaa kohtaan väkivaltainen. Potilaalla on vahva yksityisyyden suoja ja hoitosuhde perustuu luottamuksellisuuteen. Toisaalta työntekijällä on oikeus koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

Potilaan nimen kertomisesta kysyi apulaisoikeusasiamieheltä tehyläinen työsuojeluvaltuutettu Markku Väli-Harju

Asia kiinnosti, koska ongelma nousi Soitessa eli Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella esille erään erittäin vakavan väkivaltatilanteen yhteydessä. Esihenkilö olisi tehnyt tilanteesta rikosilmoituksen työntekijän puolesta, koska työntekijällä ei ollut siihen voimia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Selvisi, että esihenkilö ei saanut kertoa rikosilmoituksessa potilaan nimeä, koska esihenkilö ei ollut osallistunut hoitoon. Pidän tätä vakavana epäkohtana”, Markku Väli-Harju sanoo. Hän näkee työsuojeluvaltuutettuna, että henkilökuntaan kohdistuva väkivalta ja uhkailu ovat päivittäistä arkea. 

Väli-Harju kysyi epäkohdasta monelta eri taholta, muun muassa aluehallintovirastosta ja syyttäjänlaitoksesta. Apulaisoikeusasiamies otti asian käsiteltäväkseen ja antoi siitä marraskuun lopussa päätöksen. 

Apulaisoikeusasiamies toteaa, että potilastietoa tulee suojata niin pitkälle kuin mahdollista, mutta työntekijän oikeusturva ja oikeus turvalliseen työpaikkaan voi edellyttää sitä, että työnantajalla on oikeus kertoa epäillyn nimi poliisille. Nimi tulisi kertoa, jos mahdollista, paljastamatta epäillyn asemaa potilaana, vaikka se usein onkin pääteltävissä. 

Apulaisoikeusasiamiehen mielestä sosiaali- ja terveysministeriön tulee ryhtyä epäkohdan osalta lainsäädäntötoimiin, sillä sekä potilaiden että terveydenhuollon työntekijöiden oikeuksien turvaaminen edellyttää lainsäädännön selkeyttämistä. Apulaisoikeusasiamiehestä on ymmärrettävää, että yksittäinen työntekijä voi esimerkiksi turvallisuussyistä toivoa, että rikosilmoituksen tekee hänen työnantajansa.

Apulaisoikeusasiamies kertoo itsekin havainneensa, että potilaiden henkilökuntaan kohdistama väkivalta ja sen uhka vaikuttaa lisääntyneen. Hän pitää asiaa vakavana.