Korkein oikeus: Turun kaupungilla ei ollut oikeutta poistaa joutuisaa ruokailua

Korkein oikeus vahvisti Tehyn tulkinnan työsopimuksen olennaisesta ehdosta. Työnantaja ei voi sitä muuttaa yksipuolisesti.

Kuvateksti
Joutuisa ruokailu saatiin viime neuvottelukierroksella sote-sopimukseen, joten tuomio ei vaikuta tulevaisuuteen. 
Kuva: Liisa Takala

Turun kaupunki menetteli työsopimusten vastaisesti, kun se vuonna 2015 siirsi työntekijät muodollisesta jaksotyöstä yleistyöaikaan. Näin totesi korkein oikeus tuoreessa tuomiossaan

"Tuomio vaikuttaa mahdollisiin vanhoihin joutuisaan ruokailuun liittyviin riitoihin, joiden selvittely vielä on kesken", sanoo Tehyn lakiasioiden johtaja Kari Tiainen

Joutuisa ruokailu saatiin viime neuvottelukierroksella sote-sopimukseen, joten tulevaisuuteen tuomio ei vaikuta. 

Siirrossa työntekijät menettivät oikeuden ruokailla joutuisasti työn ohessa. Käytännössä työaika piteni puolella tunnilla. 

Työsopimuksissa oli ollut ehto, joka koski työaikamuotoa. Työnantaja oli sitä mieltä, että se voi muuttaa työaikamuotoa yksipuolisesti työsopimuksen ehdosta huolimatta työnjohto-oikeuden nojalla. 

Tehy oli sitä mieltä, että kyseessä oli työsopimuksen olennainen ehto, jota työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa. 25 tehyläistä nosti 2018 Tehyn tuella kanteen, jonka he hävisivät sekä käräjä- että hovioikeudessa.

Korkein oikeus vahvisti, että työntekijät ovat työaikamuodon muutoksen jälkeen myös työskennelleet päivittäin pidempään kuin ennen muutosta. 

Korkein oikeus siirsi korvaukset hovioikeuden käsiteltäväksi. 

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy