Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöllä on edessä sekä irtisanomisia että palvelussuhteen muutoksia. Kolmannet yhteistoimintaneuvottelut päättyivät maaliskuun alussa.
Henkilöstövähennyksiä on tulossa 42 henkilötyövuotta, ja niistä 6–7 kohdistuu terveys- ja sairaanhoitopalveluihin ja 18,5 sosiaalipalveluihin. Esihenkilö- ja asiantuntijoista vähennetään 23 henkilötyövuotta, ja loppu kohdistuu konsernipalveluihin.
Palvelussuhteen ehtojen muutos, työpisteiden vaihtumiset ja työnkuvien muutokset kohdentuvat noin 400 työtehtävään.
Varahenkilöjärjestelmän uudistamisella pyritään 5,3 miljoonan euron säästöihin.
"Esimerkiksi vuosilomaletkojen tekijät siirretään resurssipalveluiden alle pois työyksiköistä, mutta muuten emme vielä tiedä tarkasti, keihin muutokset kohdistuvat", sanoo Tehyn koordinoiva pääluottamusmies Anita Panula.
"Tehyläiset ovat epätietoisuudessa kovilla. Moni on kertonut valvovansa yöllä kohtaloaan murehtien."
Panulan mielestä hyvinvointialueen tilanne on käsittämätön, kun hoidon tarve ei ole kadonnut mihinkään.
"Potilaat eivät ole vähentyneet, ja silti sote-alalle valmistuvia jää työttömiksi, kun hyvinvointialue ei voi heitä palkata samalla tavoin kuin aiempina vuosina. Etusijalla ovat tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä irtisanotut."
Nyt neuvotellut toimenpiteet säästävät henkilöstöstä yhteensä 1,7 miljoonaa euroa.
Lisäksi käynnissä oleva uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelma pyrkii säästämään vuodeosastoilta 1,7 miljoonaa.
Hyvinvointialueen alijäämä on noin 106 miljoonaa.
Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla ovat käynnissä edellisissä yt:issä päätetyt lomautukset, jotka kestävät yhden tai kaksi vuorokautta.
Lomautukset koskevat kaikkea muuta toimintaa paitsi yhteispäivystystä, synnytyksiä, tehohoitoa ja ensihoitoa. Henkilöstöjohtaja päätti jäättää ne lomautusten ulkupuolelle.
"Ammattiliitot onnistuivat torppamaan lomautusten laajentamisen."