”Henkilöstön hankala saatavuus on varmasti saanut yksiköt aloittamaan rekrytoinnit hyvissä ajoin. On tärkeää, että vanhuspalvelujen laadun parantaminen jatkuu. Laatuongelmista kärsinyt palvelujärjestelmä on saatava kuntoon”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.
Tällä hetkellä vaadittava mitoitus on 0,6, ja sen täytti 95 prosenttia yksiköistä. Heikoiten mitoitus täyttyi Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Huhtikuun alusta lähtien vähimmäismitoitus on 0,65.
”Mitoituslainsäädäntö on tärkeä panostus hoidon laatuun. Se lisää myös alan pito- ja vetovoimaa”, sanoo työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman Tehystä.
Mitoitus tuli lakiin vuoden 2019 hoivakriisin jälkeen, jolloin paljastui vakavia epäkohtia ja useita yksiköitä jouduttiin sulkemaan. Tästä on Valvira muistuttanut viime päivinä.
Hoiva-avustajien määrä henkilöstössä on noussut 35 prosenttia vuodesta 2021. Heitä on 8 prosenttia eli yhtä paljon kuin sairaanhoitajia. Suurin hoiva-avustajien määrä oli Pohjois-Karjalassa, missä heitä oli henkilöstöstä 16 prosenttia.
Lähihoitajat ovat edelleen palveluasumisen suurin työntekijäryhmä. Heitä oli henkilöstöstä 71 prosenttia. Hoitajien osuus henkilöstöstä on hieman korkeampi julkisella (83 %) kuin yksityisellä sektorilla (76 %).
Suomessa oli marraskuussa 1 809 iäkkäiden ympärivuorokautisen palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon yksikköä. Puolet niistä oli yksityisiä. Kaikkiaan yksiköissä työskenteli noin 38 000 työntekijää.