Keva: Työhyvinvointi on parantunut julkisella alalla, mutta epävarmuus työn jatkuvuudesta kasvaa

Nuorten henkinen työkyky ei ole palautunut vuotta 2022 edeltävälle tasolle.

Kuvateksti
Nuorten työntekijöiden henkisen työkyvyn heikentyminen on huolestuttanut asiantuntijoita jo pidemmän aikaa.
Kuva: Aki Rask

Työhyvinvointi on julkisella alalla kehittynyt monin tavoin hyvään suuntaan. Aiempaa useampi työntekijä kokee kuitenkin epävarmuutta työnsä jatkuvuudesta. 

Tilanne käy ilmi Kevan Julkisen alan työhyvinvointi -tutkimuksesta

Hyvinvointialueiden terveysalan työntekijöistä aiempaa useampi (79 prosenttia) arvioi henkisen työkykynsä nyt hyväksi tai erinomaiseksi. 

Esihenkilöiden työhyvinvointi hyvinvointialueilla on heikentynyt vuodesta 2022. Heistä 72 prosenttia koki nyt henkisen työkykynsä hyväksi tai erinomaiseksi kun vuonna 2022 vastaava osuus oli 87 prosenttia. 

Nuorten henkinen työkyky ei ole palautunut vuotta 2022 edeltävälle tasolle. 

Vuonna 2020 nuorista 81 prosenttia arvioi henkisen työkykynsä hyväksi tai erinomaiseksi, kun tällä hetkellä 72 prosenttia on tätä mieltä. Samalla niiden nuorten määrä, jotka eivät koe henkistä työkykyään hyväksi, on kasvanut 17 prosenttiin (9 prosenttia vuonna 2020).

"Nuorten henkinen työkyky on herättänyt huolta jo pidemmän aikaa. Kehitys on alkanut ennen koronapandemiaa ja näkyy myös nuorten poissaoloissa sairauden takia: viimeisen kymmenen vuoden aikana alle 30-vuotiaiden keskuudessa ahdistuneisuushäiriöstä johtuvat pitkät poissaolot ovat yli viisinkertaistuneet julkisella alalla, tutkimusjohtaja Laura Pekkarinen sanoo. 

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Myönteisestä kehityksestä huolimatta aiempaa useampi kunta-alan, hyvinvointialueiden ja valtion työntekijä kokee epävarmuutta työnsä jatkuvuudesta. 

Erityisesti hyvinvointialueiden ja valtion työntekijöiden kokemus on tältä osin heikentynyt, lukuun ottamatta valtion maanpuolustusta ja rajavartiointia.

"Julkisella alalla oli vuonna 2024 käynnissä tai suunnitteilla hallintouudistuksia ja talouden sopeutukseen sekä organisaatiomuutoksiin liittyviä laajoja yhteistoimintaneuvotteluja. Hallintouudistusten ohella tiukentunut julkinen talous näkyy osaltaan henkilöstön kokemuksissa tässä tutkimuksessa."