Selkäkipuiset kannattaa ohjata ensisijaisesti fysioterapeutin vastaanotolle, jos heillä ei ole vakavaan syyhyn viittaavia oireita. Näin linjaa tuore käypä hoito -suositus alaselkäkivun hoidosta.
Tehyn työelämäasiantuntija Satu Lejman on tyytyväinen suosituksen linjaukseen, koska se ohjaa potilaan nopeammin avun piiriin. Tutkimukset eivät ole osoittaneet, että potilaat hyötyisivät siitä, että he käyvät ensin lääkärin vastaanotolla.
"Fysioterapeutin suoravastaanotto on tutkitusti kustannustehokasta ja turvallista."
Lejmanin mukaan fysioterapeuttien suoravastaanottoja on kaikilla hyvinvointialueilla.
"Ongelmaa on ollut siinä, että potilas monesti ohjautuu ensin lääkärille, joka lähettää hänet fysioterapiaan. Tämä on turha mutka."
Alaselkäkipu on yleisin tuki- ja liikuntaelimistön vaiva, jonka lähes jokainen kokee elämänsä aikana. Alaselkäkivun ennuste on pääosin hyvä.
Liikkumattomuutta ei alaselkäkivun hoidossa suositella.
Fysioterapian suoravastaanotossa alaselkäkipuisen hoitoon kuuluu tutkiminen, potilasohjaus, aktiivisuuden tukeminen ja potilaan kanssa yhdessä laadittu suunnitelma.
"Fysioterapeutti tekee kliinisen tutkimuksen ja ohjaa liikeharjoitteet, joilla potilas voi itse vaikuttaa toimintakykyynsä."
Harjoitteita tehdään kivun sallimissa rajoissa.
"Tarvittaessa fysioterapeutti neuvoo kipulääkityksessä ja voi määrätä myös sairauslomaa."
Käypä hoito suosittaa välttämään kuvantamista, jos vakavaan syyhyn viittaavia merkkejä ei ole. Lejman ottaa esimerkiksi välilevynpullistumat, joita saattaa olla nuorellakin ihmisellä.
"Pullistuma ei ole itsessään vaarallinen, eikä tieto sen olemassaolosta auta potilasta. Lihasten tehtävä on tukea luisia rakenteita, ja fysioterapialla voidaan vaikuttaa toimintakykyyn, lihasvoimaan ja sitä kautta kipuun."
Noin neljäsosalla oireet pitkittyvät, ja selkäkipujaksojen toistuminen on tavallista.
"Pitkittynyt kipu kuuluu lääkärin hoidettavaksi, koska vakavat syy pitää sulkea pois."