Kansainvälinen raportti: Työntekijöiden oikeuksien loukkauksia ennätyksellisen paljon – myös Suomi mainittu

Eniten maailmassa rikottiin työntekijöiden oikeutta lakkoon: sitä rikottiin 87 prosentissa tutkimuksen maista. Loukkaukset ovat lisääntyneet 24 prosenttiyksiköllä vuodesta 2014.

Kuvateksti
Suomi on mainittu kansainvälisessä raportissa, joka käsittelee työntekijöiden oikeuksia. Monet työnantajajärjestöt viivyttivät tarkoituksella työehtosopimusneuvotteluja viime neuvottelukierroksella.
Kuva: Tomi Aho

Työntekijöiden oikeuksien rikkomukset ovat ennennäkemättömässä kasvussa maailmalla. Tilanne käy ilmi ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö International Trade Union Confederationin eli ITUC:n raportista. 

Demokratian kulmakiviä eli sananvapautta ja kokoontumisvapautta rajoitetaan hyvin laajalti. Oikeuksia rikkovien maiden määrä on kymmenessä vuodessa kasvanut 26 prosentista 42 prosenttiin.

Ihmisen henkeen tai terveyteen kohdistuvia loukkauksia tapahtuu säännöllisesti eri puolilla maailmaa: 44 maassa on tänä vuonna raportoitu väkivaltaisuuksia työntekijöitä kohtaan. Kahdeksassa maassa ay-aktiiveja jopa murhattiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ay-aktiiveja murhattiin Brasiliassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, El Salvadorissa, Eswatinissa, Guatemalassa, Perussa ja Sierra Leonessa. Eniten murhia tapahtuu Kolumbiassa. 

Kymmenen huonointa maata työntekijälle ovat Bangladesh, Ecuador, Egypti, Eswatini, Filippiinit, Guatemala, Myanmar, Tunisia, Turkki ja Valko-Venäjä.

Eniten maailmassa rikottiin työntekijöiden oikeutta lakkoon: sitä rikottiin 87 prosentissa tutkimuksen maista. Loukkaukset ovat lisääntyneet jopa 24 prosenttiyksiköllä vuodesta 2014.

Seuraavaksi eniten rikottiin oikeutta neuvotella kollektiivisesti. Tänä vuonna vakavia rajoituksia neuvotteluoikeuteen raportoitiin 118 maassa, ja kasvua on kymmenessä vuodessa 16 prosenttiyksikköä.

Kolmanneksi eniten maailmassa on rajoitettu oikeutta perustaa ammattiliitto tai liittyä ammattiliittoon. Tänä vuonna 114 maassa raportoitiin, että tietyillä työntekijäryhmillä ei tätä perusoikeutta ole. Näidenkin maiden määrä on kasvanut huomattavasti kymmenessä vuodessa.

Myös Suomi on mainittu tuoreimmassa raportissa.

Monet työnantajajärjestöt viivyttivät tarkoituksella työehtosopimusneuvotteluja viime neuvottelukierroksella. Esimerkkinä mainitaan kaupan ala, jossa työnantajajärjestö perui useita neuvottelupäiviä.

Tutkimus kattaa yhteensä 149 maata, ja se tehtiin nyt kymmenettä kertaa.

Tehyllä on hankkeet Brasiliassa, Kolumbiassa, Eswatinissa ja Filippiineillä.

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK puolestaan tukee työntekijöitä Eswatinissa, Filippiineillä ja Guatemalassa.

SASK on puolustanut työntekijöiden oikeuksia myös Bangladeshissa, Ecuadorissa ja Myanmarissa. Myanmarissa SASK:n oli pakko keskeyttää toimintansa sotilasvallankaappauksen jälkeen helmikuussa 2021.

Kolumbia ja Brasilia ovat päässeet murhaluvuistaan huolimatta pois kymmenen huonoimman maan listalta. SASK:n mukaan syynä lienee se, että hallinto on maissa vaihtunut.