Mistä kuittauksessa on kyse? Tämä on ollut hieman hämärää monelle kansalaiselle ja myös sote-ammattilaiselle.
Informoinnin tarkoitus on kertoa, että vuoden alusta ihmisen hoidon kannalta tarpeellisia potilastietoja pystyy Kannasta katsomaan kaikissa hyvinvointialueeseen kuuluvissa organisaatioissa. Eli potilaan tietoja pystytään hyödyntämään aiempaa laajemmin.
Vastaisuudessa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilastiedot ovat yhteisessä rekisterissä. Myös kaikki aiemmin julkisella puolella kerääntynyt tieto on koottu hyvinvointialueen potilasrekisteriin.
Uusimaa on poikkeus, sillä se jäi sote-uudistuksessa erillisasemaan. Informoinnin kuittaus on Uudellamaalla asuville erityisen tärkeää, sillä ilman sitä tiedot eivät liiku erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon välillä.
”Uudenmaan kohdalla kuittauksen merkitys on kriittisempi kuin muualla”, sanoo palvelutoiminnan päällikkö Outi Lehtokari Kelasta.
Kanta-informointi sekoitetaan herkästi tietojen luovutuslupaan, mutta kyseessä on eri asia. Jos muuttaa hyvinvointialueelta toiselle, Omakannassa pystyy säätämään luovutusluvalla tai luovutuskiellolla, saako uudella alueella katsoa vanhoja potilastietoja. Sama koskee tietojen kulkemista julkisten ja yksityisten palvelujen välillä.
Asiaa mutkistaa, että kaikissa potilastietojärjestelmissä uutta Kanta-informointia ei vielä pysty tallentamaan. Esimerkiksi Apotissa se jo onnistuu. Viimeistään vuoden loppuun mennessä Kanta-informoinnin on oltava järjestelmissä.
Lisää tietoa Kelan sivuilta:
Avoin verkkokoulutus Kanta-informoinnista sote-ammattilaisille
Video: Miten annat Kanta-informoinnin asiakkaalle?
Tulostettava infolehtinen