Järjestöjen keskustelut uudesta palkkamallista päättyivät – ”Tehyn näkemys on koko ajan ollut, että linjasta on voitava poiketa”

Työnantajajärjestöt ja palkansaajajärjestöt ovat keskustelleet uudesta palkkamallista. Tehy muistuttaa, että mallissa on oltava mahdollisuus myös linjasta poikkeaviin palkkaratkaisuihin.

Kuvateksti
Työnantajajärjestöjen ja palkansaajaärjestöjen edustajat kokoontuivat keskustelemaan työmarkkinamallista saman pöydän ääreen Helsingissä ensimmäisen kerran 24. marraskuuta 2023.
Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Työnantajajärjestöjen ja palkansaajajärjestöjen keskustelut uudesta palkkamallista ovat päättyneet Helsingin Etelärannassa. Ensimmäisen kerran järjestöt kokoontuivat keskustelemaan aiheesta marraskuun lopulla.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus edistää vientivetoista työmarkkinamallia, jotta kilpailukyky vahvistuisi.

Hallitus haluaa muuttaa lakia työriitojen sovittelusta siten, että palkankorotusten yleistä linjaa ei voi ylittää valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksella. Käytännössä naisvaltaiset alat eivät voisi työtaistelulla tavoitella miesvaltaisia aloja suurempia palkankorotuksia.

Keskusteluihin osallistunut Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi niiden päättymisen jälkeen viestipalvelu X:ssä, että Tehyn näkemys on koko ajan ollut sama: mahdollisessa palkkamallissa on oltava mahdollisuus ja oikeus perustellusta syystä tehdä myös linjasta poikkeavia ratkaisuja.

Kutsun keskusteluihin esittivät työnantajajärjestöt Kaupan liitto, Kemianteollisuus, Palvelualojen työnantajat Palta, Teknologiateollisuuden työnantajat ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT). Keskustelut alkoivat, koska työministeri Arto Satonen (kok) vetosi järjestöihin yhteisen mallin löytämiseksi. Jos järjestöt eivät sovi asiasta, hallitus on sanonut tekevänsä asiaa koskevan lakimuutoksen.

Järjestöt ovat sopineet, että keskustelujen sisällöt ovat luottamuksellisia.

Hallitusohjelmakirjauksesta ja Suomen työmarkkinamallin kehittämisestä on käynnissä laaja lausuntokierros, joka päättyy 8.1.2024. Lausuntokierroksen jälkeen työministeri on luvannut kutsua työmarkkinaosapuolet uudelleen koolle käymään läpi saatua lausuntopalautetta.

Tehyn mielestä hallituksen ajama lakimuutos olisi vastoin Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia ja EU-oikeutta

”Hoitajapula on globaali ja ratkaistava”, Millariikka Rytkönen muistutti.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Tehyn juristi Jarkko Pehkonen on kirjoittanut hallitusojelmakirjauksesta blogissaan. Siinä hän toteaa, että Suomessa ei voida säätää lailla sovittelijan käsien sitomisesta toisten ammattialojen palkankorotuksiin.