Husin irtisanomiset kohdistuvat tiedotteen mukaan ensisijaisesti hallintoon, tukipalveluihin sekä päällikkö- ja johtajanimikkeillä työskenteleviin. Henkilöstöön kohdistuvaa vähennystarvetta onnistuttiin pienentämään vaihtoehtoisilla ratkaisuilla.
Vähennyksistä 280 on irtisanomisia ja loput pääosin määräaikaisuuksien päättymisiä ja eläköitymisiä. Husista vähenee yhteensä 778 henkilötyövuotta.
Husin mukaan hallinnosta ja tukipalveluista vähennetään eniten, yhteensä 5,2 prosenttia (337 henkilötyövuotta). Näistä irtisanomisia on 170.
Hoitohenkilökuntaan kuuluvista työntekijöistä vähennetään 2,4 prosenttia ja lääkäreistä 0,6 prosenttia. Kaikki heistä eivät tee välitöntä potilastyötä.
Neuvottelujen piiriin kuului noin 28 000 henkilöä.
”Kyse on ihmisistä ja ammattilaisista, hoitohenkilökunnasta, johon vähennykset kohdistuvat todella rajusti. Tällä on aivan varmasti vaikutusta Uudenmaan alueen väestön hoitoon ja jopa potilasturvallisuuteen”, kommentoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Tehyn mukaan Husin henkilöstövähennyksillä voi olla myös valtakunnallisia vaikutuksia, koska Hus vastaa esimerkiksi koko maan elinsiirroista, vaikeiden palovammojen hoidosta, imeväisten avosydänkirurgiasta sekä huuli- ja suulakihalkiopotilaiden hoidosta.
Lisäksi Hus päätti johtoon kohdistuvista säästöistä. Laajennettu johtoryhmä lomautetaan ensi vuonna kahdeksi viikoksi. Husin muu johto lomautetaan viikoksi.
Rekrytointikieltoa jatketaan pisimmillään vuoden 2025 loppuun.
Syynä yt-neuvotteluihin on vuosille 2025–2027 asetettu sopeutusohjelma. Yt-neuvottelut alkoivat elokuussa, ja Tehy on moittinut prosessia hätäileväksi, poukkoilevaksi ja heikosti valmistelluksi. Järjestö aikoo riitauttaa yt-menettelyn.