Keikkafirma Medistaff on hakenut lähihoitajia määräaikaiseen työsuhteeseen Hangon kotihoitoon. Ilmoituksessa on luvattu 2 900 – 3 000 euron kuukausipalkka.
Kaupunki maksaa samasta työstä noin 2 300 euroa kuussa.
Tehyläinen oli firmaan yhteydessä, ja hänelle luvattiin töitä saman tien.
Lupaus peruttiin, kun puhelun kuluessa kävi ilmi, että hakija on töissä kaupungilla. Kaupungilta irtisanoutuminenkaan ei olisi muuttanut tilannetta.
Kun Tehy-lehti kysyi rekrytointikiellosta, Medistaff kiisti sen olemassaolon. Henkilöstöpäällikkö Nina Granqvist Hangon kaupungilta sanoo, että ei tiedä asiasta.
"Keikkafirmoja on kaupungilla käytetty aiemminkin, mutta karenssi on uusi asia. Se asettaa kaupungin työntekijät eri asemaan kuin muut. Kielto estää hankkimasta itselleen palkkaa, jolla tulee toimeen", Tehyn pääluottamusmies Susanne Enholm sanoo.
Tehyn juristi Päivi Vanninen pitää yhä yleistyviä rekrytointikieltoja perustuslain vastaisina. Kiellot rajoittavat yksittäisen kansalaisen oikeutta päättää toimeentulostaan.
"Eriskummallista tässä on se, että julkisella työnantajalla on rahaa maksaa keikkafirmoille, mutta ei rahaa vakituisten työntekijöiden palkkoihin."
Vannisen mukaan työnantajien pitäisi työvoimapulassa kilpailla työntekijöistä palkoilla, mutta sen sijaan ne turvautuvat rekrytointikieltoihin.
"Keikkafirmat ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, joten työntekijälle maksettavan palkan lisäksi ne perivät kunnalta oman osuutensa."
Keikkatyön yleistyminen rapauttaa Vannisen mukaan julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
"Järjestelmää ei edes yritetä saada kuntoon, vaan keskitytään sammuttamaan yksittäisiä tulipaloja."
Tehyn tietoon on tullut rekrytointikieltoja esimerkiksi Helsingin kaupungilla, Lapin sairaanhoitopiirissä ja Keusotessa.
Helsingin kaupungin rekrytointikiellosta Tehy on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle.
31.8. klo 10.12 uutista ja otsikkoa muutettu niin, että henkilöstöpäällikkö sanoo, että ei ole tiennyt asiasta. Alun perin uutisessa luki, että hän kiistää asian.